Grote groep witsnuitdolfijnen in zuidelijke Noordzee
EcomareBericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]
Inge en Jaap Kos zagen 5 juni ’s avonds een grote groep van 30 tot 50 witsnuitdolfijnen om hun zeilboot. Ze voeren op dat moment op de Noordzee tussen Engeland en Nederland, in het Engelse deel van de Noordzee, ter hoogte van Zandvoort. In dat deel van de Noordzee is de laatste jaren niet zo’n grote groep witsnuitdolfijnen gezien.
“Zo’n mooie ontmoeting, je krijgt er veel energie van!” Zo voelden Inge en Jaap Kos dat toen ze begin juni in de avond een groep van 30 tot 50 witsnuitdolfijnen om hun zeilboot zagen. Ze voeren op de Noordzee tussen Engeland en Nederland. De exacte plek was 52 graden 21’ NB en 2 graden 39’ OL, dat is in het Engelse gedeelte van de Noordzee, ter hoogte van Zandvoort
Grote groep
Volgens zeezoogdierenkenner Kees Camphuysen zijn er de laatste tijd niet zulke grote groepen witsnuitdolfijnen gezien in de zuidelijke Noordzee. Meestal gaat het om kleine groepen. Waarschijnlijk heeft dat met verschuivende voedselbronnen te maken, dolfijnen zijn waar het voedsel is. In het noorden zijn witsnuitdolfijnen sowieso algemener dan in de zuidelijke Noordzee.
Mooie tekening
Witsnuitdolfijnen zijn stoere, krachtig gebouwde dolfijnen met een mooie tekening van wit, grijs en zwart. Die is op de foto’s van Inge en Jaap Kos goed herkenbaar. Ze eten middelgrote vis zoals haring en makreel.
Boegsurfen
Inge en Jaap Kos vroegen zich af waarom deze dolfijnen een zeilboot volgen en zo springen en duiken. Komen ze op het geluid van de boot af? Die vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Op een boeggolf zwemmen kost een dolfijn minder energie, maar uit het water springen kost juist meer. Dat doen ze onder andere om indruk op elkaar te maken. De geluiden van de boot zullen ze zeker horen, maar om vis op te sporen maken dolfijnen zelf sonargeluiden. De boot kan helpen bij het vangen van vis, door de wervelingen in het water die de vis in verwarring kan brengen en doordat de dolfijn zich kan verstoppen achter of onder de boot. Dolfijnen spelen graag, misschien volgen ze boten voor de lol. Feit is dat veel soorten dolfijnen vaak schepen volgen, en andere soorten nooit.
Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over witsnuitdolfijnen.
Tekst: Ecomare
Foto's: Inge en Jaap Kos