voor eenmalig gebruik, rosse woelmuis

Verschillende muizen elk hun eigen plekje in het Texelse Krimbos

Ecomare
25-SEP-2014 - Sommige mensen beginnen te gillen wanneer ze er een zien, anderen worden juist erg enthousiast. Muizenonderzoeker Dick Schermer hoort bij de laatste categorie. Hij onderzocht voor Staatsbosbeheer de muizenpopulatie in het Krimbos op Texel. Het Krimbos heeft een grote variatie aan leefgebieden voor planten en dieren. Dick keek of er in deze verschillende leefgebieden verschillende soorten muizen leven. Hij ving huisspitsmuizen en drie soorten woelmuizen: en ze leken allemaal een voorkeur te hebben voor een ander plekje.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Sommige mensen beginnen te gillen wanneer ze er een zien, anderen worden juist erg enthousiast. Muizenonderzoeker Dick Schermer hoort bij de laatste categorie. Hij onderzocht voor Staatsbosbeheer de muizenpopulatie in het Krimbos op Texel. Het Krimbos heeft een grote variatie aan leefgebieden voor planten en dieren. Dick keek of er in deze verschillende leefgebieden verschillende soorten muizen leven. Hij ving huisspitsmuizen en drie soorten woelmuizen: en ze leken allemaal een voorkeur te hebben voor een ander plekje.

Jong bos
Het Krimbos ten noordwesten van De Cocksdorp op Texel is een jong bos, grotendeels aangeplant tussen 1983 en 1985 met veel soorten bomen. Een klein gedeelte in het westen, het Oude Krimbos, is al wat ouder. Ongeveer tien jaar geleden kregen verschillende sloten natuurvriendelijke oevers. Deze sloten krijgen water uit de duinen. In het bos is dus veel variatie voor de muizen die er huizen.

Noordse woelmuis (foto: Dick Schermer)

In de val
In de verschillende leefgebieden van het bos werden begin september rijen loopvallen geplaatst. Deze werden twee keer per nacht gecontroleerd. Nadat de soort, het geslacht en het gewicht was bepaald van de gevangen muizen, werden ze weer losgelaten.

Noordse woelmuis
In Nederland komt een zeer zeldzame ondersoort van de noordse woelmuis voor als relict van de laatste ijstijd, toen deze noordelijke soort naar het zuiden is gedrongen. Op Texel is deze soort algemeen. De noordse woelmuis werd aangetroffen in het weiland in het Krimbos. De noordse woelmuis heeft een grote kop en donkere poten met lichte nagels.

Rosse woelmuis (foto: Dick Schermer)

Nieuwkomers
De aardmuis en de rosse woelmuis zijn nieuwkomers en zijn sinds 1980 bekend op het eiland. De aardmuis werd gevangen in een brede grasstrook omringd door bos en de rosse woelmuis werd gevonden in de bosrand. De aardmuis is te herkennen aan het korte staartje, de ruige vacht en de haren voor de oren. De rosse woelmuis is veel slanker en heeft een rossige bovenkant en een lichte onderzijde zowel op de buik als de staart.

Aardmuis (foto: Dick Schermer)

Meer weten?
In de digitale encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over muizen, woelmuizen en spitsmuizen op Texel. Op het blog van Staatsbosbeheer op Texel kun je meer lezen over het werk van de Texelse boswachters.

Tekst: Ecomare
Foto's: Dick Schermer