Ekster als Hollandse Ossenpikker
FREE NatureBericht uitgegeven door FREE Nature [land] op [publicatiedatum]
Tijdens het najaar en de winter zie je regelmatig eksters op de rug van een Schotse Hooglander of Galloway rund zitten. Iets waar beide dieren maar wat blij mee zijn. De ekster vervult dan namelijk de rol van ossenpikker en verwijdert zo vervelende teken uit de vacht van grote grazers.
Eksters scharrelen het liefst op zoek naar insecten en larven. Dierlijk voedsel staat dan ook bovenaan zijn menu. In het voorjaar en tijdens de zomer vindt hij volop dierlijk voedsel, maar juist nu is deze voedselbron zeldzaam geworden. ’s Winters schakelt hij deels over op plantaardig voedsel, maar als het even kan heeft hij liever wat dierlijke vetten op zijn menu. Een dikke teek uit de vacht van een grote grazer zal hij nu zeker niet overslaan.
De vacht van grote grazers als Schotse Hooglander is goed geïsoleerd. Ze leggen een dikke wintervacht aan die hen ook bij temperaturen ver onder het vriespunt beschermt. Voor teken is dit een ideale plek om de winter door te brengen. De Schotse Hooglander vindt het gekriebel van een ekster in zijn oksels of op zijn rug dan ook helemaal niet erg. De ekster verlost hem immers van die irritante kleine bloedzuigers.
Vanuit Afrika kennen we wel de ossenpikker. Om precies te zijn de roodsnavel- en de geelsnavelossenpikker. Deze verlossen Afrikaanse buffels, giraffen, neushoorns of andere grazers van teken en parasieten. In Nederland hebben we hierop onze eigen variant, de ekster. In het voorjaar of de zomer jaagt hij op insecten, plundert hij nesten van andere broedvogels, het gehele jaar door eet hij van dode dieren, ’s winters vult hij zijn dieet aan met zaad, noten of soms zelfs vetbollen, maar deze alleskunner neemt ook de rol van ossenpikker erg serieus!
Tekst en foto's: Roeland Vermeulen, FREE Nature