Helikopters vliegen weer
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Grote libellen scheren als een helikopter langs de bosrand of boven een poel. Je hoort ze niet, maar je ziet ze wel steeds meer in de loop van de zomer: glazenmakers. Een aantal zijn ook veel in de tuin te zien.
De blauwe glazenmaker kan zich voortplanten in een klein tuinvijvertje van nog geen twee meter doorsnee. De vrouwtjes zetten hun eitjes in de rand of in het water af, en de larven leven een aantal jaren in de vijver. Ze jagen op allerlei diertjes die in de vijver aanwezig zijn en zijn met name dol op muggenlarven. De meeste andere glazenmakers planten zich voort in wat grotere wateren, maar ook deze komen in de tuin om daar op insecten te jagen.
De glazenmakers komen met name in de loop van de zomer in grotere aantallen voor. Vooral de paardenbijter kan heel algemeen zijn. Deze soort plant zich voort in Nederland, maar soms komen er vanuit het buitenland ook grote invasies ons land binnen. Zo kan het gebeuren dat je de ene dag hard moet zoeken om er een te zien te krijgen, terwijl je de volgende dag met gemak tien of twintig paardenbijters bij elkaar ziet jagen langs een bosrandje. Libellen jagen overdag, maar blauwe glazenmaker en paardenbijter kun je soms zelfs nog tegenkomen als het al vrijwel donker is.
De naamgeving van de glazenmakers is wat ongelukkig, want van de blauwe glazenmaker zijn de mannetjes groen met blauw, maar de vrouwtjes vooral groen. De zeldzame groene glazenmaker daarentegen komt erg blauw over, dus vertrouw niet teveel op de naam. Van de acht soorten glazenmakers in ons land zijn de komende weken zeven soorten nog volop te zien, maar als we kijken in het stedelijk gebied en in tuinen dan zijn er eigenlijk vooral drie soorten te verwachten. Deze zijn redelijk uit elkaar te houden als je weet waar je op moet letten. De bruine glazenmaker doet zijn naam wel eer aan, want deze is vooral bruin gekleurd. Niet alleen het borststuk en achterlijf zijn bruin, maar ook de vleugels hebben die kleur. Van de andere twee soorten die we kunnen verwachten zijn de vleugels doorzichtig en niet gekleurd. De blauwe glazenmaker heeft een groen borststuk met opvallende dikke, gele schoudervlekken. De mannetjes hebben groene vlekken op het achterlijf, en de achterste segmenten zijn oplichtend lichtblauw. Dit ‘lantaarntje’ valt op, zelfs als je de libel alleen vliegend ziet. Van de paardenbijter, die ook wat kleiner en slanker is dan de blauwe glazenmaker, is het borststuk bruin met geel met kleine, smalle schoudervlekken. De blauwe vlekjes op het achterlijf zijn vrij klein en het lantaarntje ontbreekt.
Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Peter Jacobs & Kars Veling