Glazenmakertijd breekt aan
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting op [publicatiedatum]
In het voorjaar zijn er vooral veel juffertjes te zien, maar in de loop van de zomer verschijnen steeds meer glazenmakers, grote libellen die zouden steken en vanwege hun vlucht vergeleken worden met helikopters.
Twee soorten glazenmakers zijn vanaf eind juli tamelijk algemeen. De blauwe glazenmaker en de paardenbijter. De naam van de laatste is weer een verwijzing naar de vermeende agressiviteit van libellen. Ze zouden steken en bijten. Dat valt reuze mee. Ze kunnen wel bijten als je ze in de handen hebt, maar vliegend kunnen ze niets met een grote prooi als een mens. Ze hebben kaken die zijn gebouwd om insecten op te eten en daarvoor zijn ze uitermate geschikt. De naam heeft de paardenbijter te danken aan het feit dat hij jaagt op de dazen en vliegen die paarden omringen. Van een afstand lijkt het of hij het paard aanvalt, maar hij is juist bezig om het edele dier te verlossen van lastpakken. Ze zitten regelmatig, soms in groepen bij elkaar, langs bosrandjes en op andere beschutte warme plekken. Daar jagen ze ook op vliegen, muggen en andere insecten. Vooral ’s avonds zijn groepjes jagende paardenbijters te zien, op enige meters hoogte heen en weer vliegend langs bomen, tot ver weg van het water.
De blauwe glazenmaker heeft geprofiteerd van het toenemende aantal tuinvijvers. Deze grote libel heeft namelijk aan een kleine vijver voldoende om zich voort te planten. De larven leven jaren in de vijver en eten daar allerlei kleinere dieren. Is de larve volgroeid, dan kruipt deze naar de wateroppervlakte en went daar wat aan het landleven. Vervolgens klimt hij in een oeverplant en daar breekt de huid van de larve vlak achter de kop open. De libel sluipt uit en nadat deze is opgepompt kan hij het luchtruim kiezen. Het is een prachtig gekleurde libel, met gele en blauwe vlekken op het achterlijf en twee brede gele vlekken op de schouder. Dat is een belangrijk verschil met de ook wat kleinere en slankere paardenbijter. Die heeft twee kleine smalle schouderstrepen. Net als andere glazenmakers kun je de blauwe soms nog zien vliegen in de diepe schemering. Op warme avonden kunnen ze zeer lang actief zijn.
Tekst en foto's: Kars Veling, De Vlinderstichting