Hoeveel kleine vossen telt u in de tuin?
De VlinderstichtingBericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]
Op 2, 3 en 4 augustus 2013 organiseert De Vlinderstichting voor de vijfde maal de landelijke tuinvlindertelling. In dit weekend zal overal in Nederland gespeurd worden naar vlinders in de tuin. Zal de kleine vos weer het meest worden gezien?
Het is een bijzonder vlinderjaar, met een koud en nat voorjaar en een hele warme julimaand. Veel vlinders lijken daar prima op te reageren, want veel soorten vliegen in grotere aantallen dan de afgelopen jaren. De tuinvlinders laten even wat op zich wachten, maar ook deze zullen flink toenemen. Alle vlinders kunnen wel in een tuin worden gezien, maar er zijn een aantal soorten die zeer mobiel zijn, erg goed vliegen en die juist plaatsen met erg veel nectar, zoals tuinen, opzoeken.
De drie koolwitjes kun je hiertoe rekenen (zie de onderstaande foto's voor de herkenning), maar ook dagpauwoog en atalanta zijn snoepers die je soms in grote getale kunt zien drinken van de bloemen van vlinderstruik (Buddleja), koninginnenkruid (Eupatorium) of ijzerhard (Verbena). De kleine vos is de afgelopen jaren steeds de nummer één geweest in de tuinvlindertelling en ook nu is het een geduchte kandidaat. Het boomblauwtje voelt zich ook goed thuis in tuinen en daar kan de soort zich voortplanten op allerlei bloeiende bomen en struiken. Ook gehakkelde aurelia en distelvlinder kun je tuinvlinders noemen, maar er zijn nog veel meer soorten die je in de tuin kunt tegenkomen.
Op 2, 3 en 4 augustus 2013 organiseert De Vlinderstichting voor de vijfde maal de landelijke tuinvlindertelling. In dat weekend zal overal in Nederland gespeurd worden naar vlinders in de tuin. Iedereen ziet wel eens vlinders in de tuin. Maar waarom zou je ze tellen? Door de vlinders in je tuin te tellen, kan je meten hoe het met de natuur in je omgeving gaat. En die cijfers zijn belangrijk, want dagvlinders reageren snel op het milieu en klimaatverandering. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden. Ook gegevens uit de bebouwde kom horen daarbij. Met de tuinvlindertelling proberen we, samen met u, zoveel mogelijk gegevens te verzamelen. In 2013 viert de tuinvlindertelling haar eerste lustrum. Om dat te vieren is de website geheel vernieuwd. Er zijn veel nieuwe mogelijkheden, zoals het delen van foto’s en filmpjes. En met de gloednieuwe vlinderapp is het ook mogelijk om tellingen via je mobiele telefoon in te voeren! Zoek in de App Store of Google Play naar ‘Vlindermee’ en download de app helemaal gratis. Iedereen kan meedoen aan de tuinvlindertelling, of je tuin nu groot of klein is. Het tellen hoeft niet meer dan een kwartier in beslag te nemen. Ga naar de website of download de app ‘vlindermee’ gratis en doe mee!
Tekst: Ineke Koopmans & Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto's: Kars Veling