Kikkertrap als reddingsboei
Stichting RAVONBericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]
Als reddingsboei voor kleine dieren die onbedoeld in putten, keldergaten en roosterholtes gevallen zijn, is er sinds kort een kant-en-klare, op maat uitschuifbare trap verkrijgbaar: de kikkertrap. Niet alleen kikkers, padden en salamanders kunnen er over naar boven kruipen, maar ook (spits)muizen en grote loopkevers.
Najaarstrek
Met de koudere en langere nachten begin herfst gaan amfibieën langzaam maar zeker op zoek naar een goede overwinteringsplek. Daarbij worden soms behoorlijke afstanden afgelegd, naar soort en omstandigheden variërend van enkele tientallen meters tot meer dan een kilometer. Vooral de soorten die in tuinen en in stadsparken leven komen daarbij nogal eens in putten terecht. Dat blijkt uit de meldingen die al vanaf begin augustus bij RAVON binnenkomen.
Valkuilen
Het zijn vooral de kleinere soorten zoals kleine watersalamander en Alpenwatersalamander, maar ook de jonge en halfwas exemplaren van grotere soorten als gewone pad en bruine kikker die in meterputten, keldergaten en roosterholtes bij deuren terechtkomen. Plekken waar ze, als ze niet door de mensen daar ontdekt en bevrijd worden, nooit meer uit komen. Sinds dit jaar is daarvoor een uitklimvoorziening verkrijgbaar.
Kikkertrap
De zogenoemde “kikkertrap” bestaat uit twee delen, die op de gewenste lengte uitschuifbaar zijn en met een trekbandje vastgezet kunnen worden. De metalen, met vierkante gaatjes geperforeerde trap wordt schuin in de holte gezet. Eén uiteinde kan aangehaakt worden aan de rand van een standaardrooster met mazen van 30x30 millimeter. Andersom geplaatst, sluit het andere uiteinde precies aan op een rechte rand, bijvoorbeeld van een keldergat of onder het deksel van de meterput. De kikkertrap is er in twee maten: één voor lengtes van 30 tot 60 centimeter en één voor 60 tot 120 centimeter. Zowel kikkers, padden als salamanders weten de trap te gebruiken en kruipen (vooral ’s nachts) naar boven, hun vrijheid tegemoet.
Meer lezen?
www.padden.nu (> oplossingen > putten)
Padden uit de put! (natuurbericht)
www.vivara.nl (> tuindieren > amfibieën)