voor eenmalig gebruik, het dwergvinviskarkas op Sylt

Dode dwergvinvis op Sylt

Ecomare
10-DEC-2013 - Op 28 november spoelde op Sylt, het noordelijkste Duitse Waddeneiland, een karkas van een dwergvinvis aan. Het was een jong, onvolgroeid dier van vijf meter, en het was een ernstig geval van “niet vers”…. Kijk maar naar de foto’s! Het kadaver was ook flink beschadigd, de snuit was er afgebroken. Onderzoeker Rainer Borcherding van Schützstation Wattenmeer heeft met een ploegje mensen een rijtje wervels en wat andere botten van de jonge baleinwalvis geborgen.

Bericht uitgegeven door Ecomare [land] op [publicatiedatum]

Op 28 november spoelde op Sylt, het noordelijkste Duitse Waddeneiland, een karkas van een dwergvinvis aan. Het was een jong, onvolgroeid dier van vijf meter, en het was een ernstig geval van “niet vers”…. Dat is wel te zien op de foto. Het kadaver was ook flink beschadigd, de snuit was er afgebroken. Bioloog Rainer Borcherding van Schützstation Wattenmeer heeft met een ploegje mensen een rijtje wervels en wat andere botten van de jonge baleinwalvis geborgen. 

Noordzeewalvis
Er leven ongeveer 10.000 dwergvinvissen in de noordelijke helft van de Noordzee. Ze eten kreeftachtig plankton en kleine vissen die in scholen leven zoals jonge haring en sprot. Ze kunnen negen meter lang worden. In tegenstelling tot grote oceaanbewonende walvissoorten kunnen dwergvinvissen zich prima redden in ondiepe zeegebieden. Ze horen dus echt in de Noordzee thuis.

Het dwergvinviskarkas op Sylt (foto: Rainer Borcherding)

Strandingen
Af en toe wordt er een dode dwergvinvis gevonden op de Nederlandse kust. De laatste keren waren in 2010 op Rottumerplaat en Engelsmanplaat, en in 2011 bij Breskens. Meestal zijn ze “niet vers”, wat er op wijst dat ze al een flinke tijd op zee hebben gedreven. In de twee wereldoorlogen spoelden er meer dieren aan die slachtoffer waren geworden van zeemijnen. In vredestijd komt het regelmatig voor dat er een dier aanspoelt dat duidelijk sporen heeft van een aanvaring met een schip.

Dwergvinvis in de Noordzee (foto: Marijke de Boer)
Aanvaring
Aan de andere kant van de Noordzee, voor de Engelse kust, zijn in de afgelopen maand twee dwergvinvissen aangespoeld. Deze waren allebei slachtoffers van aanvaringen met schepen. Het is mogelijk dat ook de Duitse dwergvinvis aangevaren is, maar dat konden de onderzoekers niet meer vaststellen.

Meer weten?
In de encyclopedie van Ecomare kun je meer lezen over dwergvinvissen.

Tekst: Ecomare
Foto's: Rainer Borcherding; Marijke de Boer