Er zitten agaatvlinderrupsen in uw tuin

De Vlinderstichting
14-JAN-2013 - De komende weken is er flinke kans de rups van agaatvlinder tegen te komen. Deze rups overwintert hier en is op milde winterdagen op allerlei plekken en op allerlei verschillende planten aan te treffen, ook in de tuin.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting [land] op [publicatiedatum]

De komende weken is er flinke kans de rups van de agaatvlinder tegen te komen. Deze rups overwintert hier en is op milde winterdagen op allerlei plekken en op allerlei verschillende planten aan te treffen, ook in de tuin.

Agaatvlinder is soms ook in de winter als vlinder aanwezig (foto: Kars Veling)De rups is het hele jaar door, dus ook midden in de winter, actief. Hij zit op allerlei plekken, ook vaak in tuinen en tijdens milde winterdagen gaat de rups door met eten, vooral ’s nachts. De rups leeft op allerlei kruidachtige planten, struiken en loofbomen, waaronder zuurbes, brandnetel, hop, spoorbloem, zuring, braam, hazelaar, berk en eik.

De rups is vrij fors en kan wel vier centimeter lang worden. Hij is dik en vrij zacht. De kleur is variabel, van heldergroen tot bruin en zelfs rozeachtig bruin, met een witte gebroken middenstreep. Aan weerszijden daarvan loopt een rij donkere, schuine strepen. De kop is lichtgroen of bruin. Ze eten dus vooral ’s nachts. Overdag verbergen ze zich tussen de planten, maar soms zwerven ze ook rond. Zeker als ze op zoek zijn naar een plaats om te verpoppen, vlak onder het grondoppervlak, kun je ze tegen komen. Als je aan het werk gaat in de tuin is er een gerede kans dat je een rups verstoort, als planten aanpakt, of snoeit.

Verspreiding agaatvlinder (bron: WVF en De Vlinderstichting)De agaatvlinder, een nachtvlinder uit de familie van de uilen, is een heel gewone soort die verspreid over het hele land voorkomt. De vlinder vliegt van mei tot oktober in twee generaties; soms worden ook in de wintermaanden vlinders waargenomen. Ook in 2013 zijn al vlinders gemeld. Deze uil heeft een vleugelvorm die doet denken aan een dood blaadje. De voorvleugel is nogal sterk geplooid. De vlinders komen zowel op licht als op smeer af en bezoeken bloemen. Overdag rusten ze onbeschut op muren en paaltjes of in de vegetatie. De vlinders zwerven nogal en kunnen op allerlei plekken worden gezien. Maar de grootste kans momenteel heb je als je aan de gang gaat in je tuin. We zijn benieuwd naar de waarnemingen die binnenkomen op Waarneming.nl en Telmee.

Meestal zijn agaatvlinderrupsen groen (foto: Lineke van de Mei)Bruine vorm van de rups van de agaatvlinder (foto: Edo Goverse)

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Kars Veling; Lineke van de Mei; Edo Goverse
Bron kaartje: WVF en De Vlinderstichting