Recordaantal paddenoverzetacties in 2012
Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]
Nog even en u wordt weer overspoeld met grafieken en statistieken. Verkiezingen! Wie scoort waar? Wie gaat in de plus, wie in de min? En waarom? Hyla, de reptielen- en amfibieënwerkgroep van Natuurpunt, kan u nu al een uitslag brengen: in 2012 werden in 104 Vlaamse gemeenten paddenoverzetacties georganiseerd: een historisch record!
Natuur en milieu komen steeds meer op het voorplan. Mensen willen aan de slag, willen meer dan alleen maar zingen voor een beter klimaat. Initiatieven waarbij men lokaal een aanzienlijk en onmiddellijk resultaat kan boeken, doen het goed. Neem nu de paddenoverzetacties. Op zich heeft het weinig om het lijf: mensen die zich in maart enkele avonden inzetten om tijdens de grote paddentrek het aantal verkeersslachtoffers zo laag mogelijk te houden. Een emmer, een zaklamp en een brok engagement volstaan. In 2000 werden in 37 gemeenten 53 acties georganiseerd, goed voor 39.145 amfibieën die levend de weg werden overgezet. Het aantal acties neemt elk jaar toe en in 2012 werden maar liefst op 227 locaties in 104 (van de 308) gemeenten overzetacties op het getouw gezet. West-Vlaanderen liet met 62 acties het hoogste aantal optekenen en Antwerpen was goed voor het hoogste aantal gemeenten waarin één of meerdere acties werden georganiseerd (27). In totaal konden in 2012 157.669 amfibieën worden gered. Tussen 2000 en 2012 werden maar liefst 1.472.275 amfibieën door vrijwilligers veilig de weg overgeholpen.
Natuurpunt is verheugd over deze stijgende trend. Niet alleen omdat door deze toename ook steeds meer amfibieën van een platte dood kunnen worden gered, maar ook omdat gemeentebesturen steeds vaker hun steun verlenen aan de overzetacties. Zij staan doorgaans in voor de aankoop van waarschuwingsborden, sensibiliseren burgers via een bijdrage in het gemeentelijk infoblad of laten wegen met veel amfibïeëntrek tijdelijk afsluiten voor het verkeer. Vrijwilligers voeren dan het echte 'veldwerk' uit. Dergelijke vormen van publiek-private-samenwerking (PPS) halen doorgaans een erg hoog (ecologisch) rendement.
Alle plaatsen waar in 2012 overzetacties werden georganiseerd, staan opgelijst op de Hyla-website. Kent u een locatie waar elk jaar veel amfibieën worden doodgereden en waar nog geen overzetactie wordt georganiseerd? Contacteer dan snel dominique.verbelen@natuurpunt.be en wacht niet tot maart volgend jaar, want dan is het vaak te kort dag om, in samenwerking met de gemeente, nog een nieuwe actie op te starten. Wat we samen doen, doen we beter!
Voor de organisatie van de paddenoverzetacties kunnen we rekenen op de ondersteuning van Froggy.
Tekst: Dominique Verbelen, Naturpunt Studie