Natuurjournaal 2 januari 2025
Nature TodayDe winterhoutzwam kan je de hele winter tegenkomen. Hij leeft op dode takken, stammen en stronken van loofbomen. Ze worden ongeveer tien centimeter groot en hebben duidelijk zichtbare, diepe poriën aan de onderkant van de hoed. De steel van de zwam groeit, nog voor de hoed gevormd wordt, naar het licht. Wanneer de hoed ongeveer negen centimeter groot is, gaat de steel juist tegen de zwaartekracht in groeien. Op die manier komt de zwam in de juiste positie om zijn sporen te verspreiden. Nog iets bijzonders: de winterhoutzwam kan dibutylftalaat, een in water onoplosbare weekmaker die veel in plastics wordt gebruikt, in zeer korte tijd afbreken.
De winterkorrelhoed werd in 2006 voor het eerst in Nederland gesignaleerd. Omdat deze paddenstoel in heel Europa zeldzaam is, werd gedacht dat een nieuwe vondst op zijn minst jaren zou uitblijven. Niets is minder waar, sinds die eerste waarneming is hij al op verschillende plekken opgedoken. De hoed van de paddenstoel is oranje tot roodbruin gekleurd en voorzien van okerkleurige vlokken. Net als houtzwammen kan ook de winterkorrelhoed redelijk goed tegen vorst, terwijl de meeste paddenstoelen dan het loodje leggen.
Nature Today Masterclass Heb je ook zo’n behoefte aan een positief natuurgeluid en concrete acties voor meer natuur? Doe mee aan de online Nature Today Masterclass. Twaalf weken lang wekelijks korte sessies van toonaangevende sprekers zoals Arnold van Vliet en Jelle de Jong. De masterclass geeft je inspiratie, kennis en concrete ideeën. En vooral een flinke dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst. |
Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Louise de Kort, Waarneming.nl; Luc Knijnsberg