Natuurjournaal 1 januari 2025
Nature TodayDe ruigpootbuizerd is in ons land een echte wintergast. Broeden doet hij in Scandinavië en Rusland, maar tijdens de wintermaanden trekt hij zuidwaarts en kan je hem ook in Nederland zien. Met name aan de vlucht kan je hem onderscheiden van de ‘gewone’ buizerd, die veel meer in ons land voorkomt. De ruigpootbuizerd heeft een trage en ontspannen vleugelslag, terwijl die van de buizerd juist stijver en sneller is. Alleen van heel dichtbij zie je de ‘ruige’ poten, de veren lopen helemaal door tot de tenen. Hoe lastig het is om ze te onderscheiden zie je in dit filmpje, waar een buizerd en een ruigpootbuizerd met elkaar ruziën om een prooi.
De winterslaap van de ruige dwergvleermuis is niet zo diep. Tijdens deze zachte winter worden ze dan ook af en toe waargenomen. Ze verlaten hun schuilplaats op zoek naar voedsel. De ruige dwergvleermuis overwintert in kleine groepen of alleen. Hij verstopt zich op allerlei ‘nauwe’ plekken, zoals boomholten, holle ruimten in gebouwen, houten barakken of los tussen houtstapels. Een deel van ruige dwergvleermuizen uit ons land trekt aan het einde van de zomer naar het zuidwesten en het zuiden om er in een zachter klimaat te overwinteren. De ruige dwergvleermuis lijkt erg op de gewone dwergvleermuis, maar is iets groter en ‘ruiger’ gebouwd.
Nature Today Masterclass Heb je ook zo’n behoefte aan een positief natuurgeluid en concrete acties voor meer natuur? Doe mee aan de online Nature Today Masterclass. Twaalf weken lang wekelijks korte sessies van toonaangevende sprekers zoals Arnold van Vliet en Jelle de Jong. De masterclass geeft je inspiratie, kennis en concrete ideeën. En vooral een flinke dosis hoop en moed om bij te dragen aan een duurzame toekomst. |
Tekst: Ineke Radstaat, Nature Today
Foto's: Mark Zekhuis, Saxifraga; Rollin Verlinde