Dwergooruil weer in vrijheid
Bericht uitgegeven door Vroege Vogels [land] op [publicatiedatum]
In Klein Profijt, een natuurgebied van het Zuid-Hollands Landschap is maandag een zeer zeldzame dwergooruil losgelaten. De roofvogel was in september verzwakt op de Maasvlakte aangetroffen en werd sindsdien opgelapt in de opvang van de Vogelklas Karel Schot. In Nederland zijn sinds 1800 slechts tien eerdere meldingen van dwergooruilen bekend. Het toeval wil dat twee eerdere vondsten ook al in Rotterdam plaatsvonden.
De dwergooruil werd 18 september op de Maasvlakte ontdekt onder de containerkraan van een kraanmachinist. Hij ontfermde zich over het dier en de volgende ochtend ging de vogel naar het opvangcentrum Vogelklas Karel Schot. Dwergooruilen trokken in september van hun broedgebieden in Zuid- en Oost-Europa naar tropisch Afrika. Hoe dit vogeltje dan op een regenachtige nacht in Nederland verzeild is geraakt, is vooralsnog een raadsel.
De dwergooruil was erg mager en woog minder dan 60 gram toen hij in de Vogelklas kwam. Daar is hij in korte tijd flink aangesterkt en daardoor woog het diertje meer dan 100 gram op het moment van vrijlating. Voor de zekerheid is het uiltje losgelaten in een gebied waar ook in oktober nog veel sprinkhanen actief zijn. Zo kan de dwergooruil, die zich gespecialiseerd heeft in het vangen van insecten, toch nog een extra snack tot zich nemen voor hij naar het zuiden vliegt. Normaal overwinteren ze namelijk in Afrika. Het uiltje heeft een wetenschappelijke ring om gekregen zodat als hij in het in het zuiden wordt afgelezen we meteen weten dat hij de goede kant is opgevlogen.
Bron: Vroege Vogels
Foto: Anjes Gesink, Vogelklas Karel Schot
Film: Vroege Vogels