Recordaantal franjestaarten in Waterloopbos
Bericht uitgegeven [land] op [publicatiedatum]
Bij de jaarlijkse vleermuizentelling in de zoutsilo in het Waterloopbos zijn 25 franjestaarten geteld; een recordaantal voor Flevoland! Dit jaar werd voor het eerst ook een zeldzame meervleermuis aangetroffen.
Recordaantal
"Een record voor Flevoland!", meldt boswachter Norbert Kwint trots. "Het aantal franjestaarten neemt jaarlijks toe. Een mooie ontwikkeling!" Het Waterloopbos is de enige plek in Flevoland waar deze vleermuissoort overwintert. Sinds de inrichting van de vleermuizenkelder in 2006 zijn nog nooit zoveel exemplaren van deze soort waargenomen. Vorig jaar werden er zeventien franjestaarten geteld.
Vleermuizenkelder
In 2006 is een oude pekelinstallatie ingericht als overwinterplek voor vleermuizen. Deze maakte ooit deel uit van het waterloopkundig model van de haven van Bangkok. Hiermee werd zout water gemaakt om proeven te doen. Nadat het onderzoek was afgerond, bleef een acht meter lange buis in de grond achter. Nu functioneert deze als overwinterplek voor vleermuizen. De ingang is dichtgemetseld op een kleine invliegopening na en langs de muren zijn planken gemaakt waar de vleermuizen op of achter kunnen gaan zitten.
Franjestaart
De franjestaart dankt zijn naam aan de franje van haartjes langs de staart en vlieghuid. Het is een middelgrote vleermuis met een spanwijdte van 23 tot 28 centimeter. Zijn buikvacht is wit en zijn rugvacht grijsbruin. De franjestaart is te herkennen aan de vrij lange, licht doorschijnende oren die aan het uiteinde een beetje omhoog buigen (schoenlepelvorm). De franjestaart komt vooral in het oosten en zuiden van Nederland voor, met name op landgoederen. In de winterperiode vind je ze ook op andere plekken, zoals in Flevoland.
Lees meer over de franjestaart op vleermuizen.net.
Bron: Natuurmonumenten
Foto: Saxifraga-Mark Zekhuis