Wilde kat voor het eerst in 150 jaar weer in Vlaanderen!
Bericht uitgegeven door Natuurpunt Studie [land] op [publicatiedatum]
Voor het eerst in meer dan 150 jaar werd er een Europese Wilde kat gezien in Vlaanderen. Het dier werd op 24 september door een cameraval gefilmd in het natuurgebied Smeetshof in Bocholt. Het is al de tweede keer dit jaar dat er een spectaculaire diersoort opduikt in dit gebied: in het voorjaar konden wetenschappers van de Universiteit Antwerpen er al een Otter filmen.
Dit spectaculair nieuws wordt nu pas naar buiten gebracht omdat de beelden eerst aan een aantal experts uit binnen- en buitenland werden voorgelegd. Sommige verwilderde huiskatten kunnen immers heel sterk lijken op Wilde katten (Felis silvestris). Het expertenoordeel was echter unaniem: het beest van Bocholt is een echte Wilde kat. Er is alvast geen enkele zichtbare aanwijzing dat het om een hybride zou gaan, concludeerden de experts.
Deze Wilde kat werd op 24 september gefilmd in het Smeetshof in Bocholt (beeld: Nol Goossens)
De Wilde kat houdt er een uitgebreid leefgebied op na. In Centraal-Azië, van de Kaukasus tot Noord-India en West-China leven Aziatische Wilde katten (ook bekend als Steppenkatten) terwijl Afrikaanse Wilde katten (of Nubische katten) voorkomen in het grootste deel van Afrika en delen van het Arabisch schiereiland. Onze huiskat stamt vermoedelijk trouwens af van deze Afrikaanse voorouder. De Europese ondersoort komt voor in Europa, de Kaukasus, Klein-Azië en op de grote eilanden in de Middellandse Zee. In Vlaanderen wist deze wilde poes te overleven tot in de tweede helft van de 18de eeuw, in het Zonieënwoud nog enkele decennia langer. Daarna werd de soort hier niet meer gespot. In Wallonië leeft deze nachtactieve kat in grote, bosrijke gebieden waar ze jaagt op kleine en grotere knaagdieren, Konijn, Haas en vogels.
Hoe de minitijger in Bocholt is geraakt, is nog een raadsel. De dichtsbijzijnde populatie bevindt zich in de provincie Luik, op 80 à 100 kilometer van Bocholt. Het beest van Bocholt moet in elk geval op één of andere manier de Maas zijn overgestoken.
'De Wilde kat heeft nood aan grote, bosrijke natuurgebieden, met voldoende schuilmogelijkheden zoals rotsspleten, boomholten en holen van andere dieren. Het Smeetshof biedt een potentieel geschikt habitat voor deze topsoort' zegt Chris Steenwegen, directeur van Natuurpunt. 'De terugkeer van 'de Vlaamse leeuw' is een verheugend feit en is een hart onder de riem van alle vrijwilligers, verenigingen en overheden die werken aan meer en betere natuur voor iedereen', aldus Steenwegen.
Tekst: Iwan Lewylle, Natuurpunt Studie
Foto: Nol Goossens