Pandion haliaetus. Visarend

Er is veel te vogelen

16-FEB-2013 - Terwijl de meeste planten en dieren het nog rustig aan doen met het frisse weer, is er wel veel vogelnieuws. De zeearenden in de Oostvaardersplassen zijn al weer een nest aan het bouwen. De oehoe's paren deze week voor het altijd oplettende oog van de webcams. En een zeer zeldzame geelsnavelduiker duikt op in de Grevelingen.

Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]

Terwijl de meeste planten en dieren het nog rustig aan doen met het frisse weer, is er wel veel vogelnieuws. De zeearenden in de Oostvaardersplassen zijn al weer een nest aan het bouwen. De oehoe's paren deze week voor het altijd oplettende oog van de webcams. En een zeer zeldzame geelsnavelduiker duikt op in de Grevelingen.

Parende oehoe's in de Achterhoek
Afgelopen dagen zijn unieke beelden vastgelegd van parende oehoes in de steengroeve in de Achterhoek. Het online filmpje is in twee dagen tijd al 10.000 keer bekeken. Er is wereldwijde interesse want het filmpje is bekeken in 59 landen. In de wand aan de overkant van het nest is een extra webcam geplaatst bij de plek waar afgelopen jaar de meeste prooioverdrachten plaatsvonden. Op deze plek vond afgelopen week ook de paring plaats in het zicht van de camera. Boswachter Tjibbe Hunink: "Het zijn unieke beelden, het is volgens mij voor het eerst dat we beelden zien van parende oehoes in het wild." Staatsbosbeheer vond vorig jaar een dood oehoe-mannetje in de groeve. Helaas heeft onderzoek de doodsoorzaak niet kunnen herleiden. Het vrouwtje heeft gelukkig een nieuwe partner gevonden waardoor hopelijk komend jaar weer vele mensen de jonge oehoe's voor de webcam kunnen volgen. Zie ook: www.volgdeoehoe.nl.

Oehoe (foto: Mark Zekhuis)

Zeldzame geelsnavelduiker gespot
De boswachters in de Zeeuwse Grevelingen hebben een zeldzame gast; de geelsnavelduiker is neergestreken in dit grootste zoutwatermeer van Europa. De soort, die wel een meter lang kan worden, werd gespot tijdens de februaritelling van professionele vogeltellers. De laatste waarneming van de watervogel in Nederland stamt uit 2010. Toen werd het dier gezien aan de Noordzeekust. De boswachters in de Grevelingen denken dat de duiker nog wel even blijft. Een goede plek om de vogel te spotten is de dijk tussen Bruinisse en Sirjansland. Zij adviseren wel: heb geduld bij het zoeken, want de geelsnavelduiker heeft een lange adem. Lees meer op het blog van de boswachters: boswachtersaanzee.wordpress.com.

Geelsnavelduiker (foto: Arie de Knijff)

Friese boswachter hoopt op visarend
Boswachter Jeffrey Huizenga droomt al jaren van een broedende visarend in zijn gebied De Leijen en besloot daar werk van te maken. Twee weken geleden kwam een dieplader met twintig meter lange boomstammen van Veenhuizen naar het beheerkantoor in Twijzel. De palen worden deze zomer als mogelijke nestplaatsen in natuurgebied De Leijen geplaatst. Al heel lang koesteren natuurliefhebbers de wens een broedende visarend in Friesland te verwelkomen. Met regelmaat strijken deze roofvogels in voor- en najaar al neer in de waterrijke gebieden in Friesland. Zo zijn er visarenden gezien in onder meer het Friese merengebied, De Deelen, Rottige Meente en Brandemeer. De palen zijn in de loop van juni voor publiek te bewonderen vanuit de uitzichtpunten de Malenwei en Pieter Johannesgat nabij Eastermar. Je kunt de komst van de visarend ook in de gaten houden via het weblog van de Friese boswachters.

Visarend (foto: Mark Zekhuis)

Natuurgebieden in het Groene Hart geliefd bij vogels
Grote karekiet (foto: Janus Verkerk)Staatsbosbeheer is trots op de duizenden vogels en de variëteit aan soorten vogels die in de verschillende natuurgebieden in het Groene Hart over 2012 zijn geteld. Weidevogels die horen bij de Nederlandse groene vlaktes vinden een rustig plekje in de natuurgebieden; van grutto's, kieviten en wintertalingen tot graspiepers, veldleeuwerikken en vele verschillende soorten ganzen en eenden. In de Donkse Laagten is het elke ochtend een gegak van jewelste als de ganzen wakker worden. Alleen al in de Reewijkse plassen zijn 100.000 vogels geteld. In het Zaanse Rietveld bij Alphen aan den Rijn werden 150 verschillende soorten vogels gezien. In de Wilck broedden meer dan 100 grutto's en in de Donkse Laagten broedde de zeldzame grote karekiet. Terwijl landelijke trends over het gehele landelijk gebied dalend zijn, nemen de aantallen weidevogels in deze natuurgebieden toe. Een bijzonder resultaat waar de boswachters erg blij mee zijn. De vogels worden geteld door een aantal zeer bevlogen vrijwilligers die meerdere keren per week in de gebieden te vinden zijn. Lees meer op de website.

Bron: Staatsbosbeheer
Foto's: Mark Zekhuis, Arie de Knijff en Janus Verkerk, Saxifraga