Bekendste oehoe van Nederland dood
Bericht uitgegeven op [publicatiedatum]
Tijdens onderzoek in de steengroeve bij Winterswijk is deze week een volwassen oehoe dood aangetroffen. Een boswachter van Staatsbosbeheer vond de uil. Deze oehoe is één van de bekendste vogels van Nederland; de Achterhoekse oehoes en hun jongen zijn al jaren te volgen via de webcams van Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer via www.volgdeoehoe.nl en www.beleefdelente.nl. De webcambeelden worden jaarlijks door honderdduizenden mensen bekeken.
De gevonden oehoe was bij de vondst al enkele dagen dood. De doodsoorzaak is nog niet bekend, en daarom wordt de vogel door onderzoeksinstituut Alterra in Wageningen onderzocht. Hoe het momenteel met de twee in maart uit het ei gekropen jongen gaat is onzeker. Ze zijn afgelopen zondag in ieder geval nog gezien en gehoord. De boswachter van Staatsbosbeheer houdt de komende dagen de steengroeve extra in de gaten om te achterhalen hoe het met de twee jongen gaat.
Onzekere toekomst voor de jongen
De jongen hebben door de dood van een van de ouders een onzekere toekomst. Ze kunnen inmiddels kleine stukjes vliegen, maar nog niet zelfstandig prooien vangen. Hierdoor zijn ze nog volledig afhankelijk van de ouders. Toch hoeft de dood van een van de ouders niet fataal te zijn. Bij soortgelijke situaties is gebleken dat het mogelijk is dat de overgebleven ouder de jongen met succes alleen opvoedt.
Hoe gaat het verder?
Het wordt spannend hoe het met deze bekende nestplek in de Achterhoek verder gaat. Kiest een nieuwe uil volgend jaar dezelfde nestholte uit of wordt er een andere plek gezocht? Trekt het overgebleven dier weg of blijft het hier? Net over de grens in Duitsland leven ook oehoes. Hopelijk ontdekken jonge dieren vanuit Duitsland de groeve en kunnen we ook de komende jaren weer genieten van de oehoes. De dood van volwassen dieren is uiteraard een natuurlijk proces. De opengevallen plekken worden door andere (meestal jongere) dieren weer snel ingenomen. Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en de Oehoewerkgroep Nederland schatten de toekomst voor de oehoes in de Achterhoek dan ook positief in. Medewerkers van Staatsbosbeheer en de Oehoewerkgroep Nederland houden ter plaatse een vinger aan de pols.
Bron: Staatsbosbeheer
Foto: Martin Mollet, Saxifraga