Geaderde leemhoed: van nieuwe soort tot algemene verschijning
Nederlandse Mycologische VerenigingBericht uitgegeven door de Nederlandse Mycologische Vereniging op dinsdag 28 september 2010
Snipper, blad en composthopen vormen vaak een ware verzameling van exotische paddenstoelen. De Geaderde leemhoed werd voor het eerst voor de wetenschap beschreven na een vondst op een Nederlandse snipperhoop. Hij is nu, zeven jaar na haar eerste verschijnen, een algemene soort op snipperhopen.
Hoewel het de afgelopen weken al regelmatig op herfst leek, is deze dan nu ook officieel begonnen. En bij de herfst horen mistige weilanden en dampende snipper- en composthopen. En natuurlijk paddenstoelen.
Een dampende snipperhoop oogt op het eerste gezicht niet echt als een plaats waar je bijzondere of zelfs exotische paddenstoelen kunt vinden. Toch is het tegendeel waar. Snipper-, blad- en composthopen zijn vaak een ware verzameling van exotische paddenstoelen. Snipper-, blad- en composthopen zijn zulke bijzondere milieus omdat ze uit materiaal bestaan dat tijdens het omzettingsproces erg warm wordt. Niet zelden bereiken de hopen een temperatuur tot 70°C. Daarbij blijven alleen schimmels in leven die in deze omgeving kunnen overleven.
Een aantal soorten paddenstoelen die in Nederland voor het eerst beschreven zijn, komen van snipper-, blad- en composthopen. Zo ook de Geaderde leemhoed (Agrocybe rivulosa) die in Nederland voor het eerst in 2003 gevonden is. De paddenstoel werd toen ook beschreven als een nieuwe soort voor de wetenschap. Het is een vrij grote en wat bleke paddenstoel met een opvallende geaderde hoed waardoor hij gemakkelijk te herkennen is.
Het lijdt geen twijfel dat de Geaderde leemhoed elders, wellicht in een tropisch oord, al langer voorkomt, maar nog nooit ontdekt is. Ondertussen verspreidt de Geaderde leemhoed zich snel in ons land. Amper zeven jaar na de eerste vondst is het een algemeen voorkomende soort in Nederland die vaak als eerste snipperhopen koloniseert. Of deze soort daarmee andere al langer in Nederland voorkomende soorten paddenstoelen verdringt, is nog niet geheel duidelijk.
Let daarom op of je de Geaderde leemhoed tegenkomt op snipper-, blad- of composthopen en meld je vondst op www.telmee.nl of www.waarneming.nl.
Tekst: Menno Boomsluiter, Nederlandse Mycologische Vereniging
Foto's: Aldert Gutter en Menno Boomsluiter