Voorjaar in de (kikker)bol
Bericht uitgegeven door Hyla, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt [publicatiedatum]
Het extreem mooie herfstweer van de afgelopen week bracht sommige kikkers en padden behoorlijk van slag. Er liepen meldingen binnen van roepende Bruine Kikkers, Heikikkers en Gewone Padden, een fenomeen dat zich doorgaans pas in het voorjaar afspeelt. Hyla, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt, roept op om dit merkwaardige verschijnsel zo goed mogelijk te documenteren.
Normaal zijn Bruine Kikkers, Heikikkers en Gewone Padden er in het vroege voorjaar (februari-maart) als eerste bij om zich voort te planten. Net voordat ze de winterslaap ingaan, zijn ze al goed voorbereid op een snelle start na de winterrust: de mannetjes ontwikkelen in het najaar al paarborstels op de duimen om in het voorjaar de wijfjes beter te kunnen omklemmen tijdens de paring, de hormoonspiegels staan hoog en vrouwtjes zitten vol eieren, klaar om er onmiddellijk in te vliegen eens het voorjaar losbarst. Dit proces wordt normaal afgeremd naarmate de temperaturen in de loop van de herfst gestaag dalen. Ook invallende nachtvorst zet een rem op de paardrang. Maar wat als het maar niet kouder wordt en de dagmaxima eind september, begin oktober nog met de 30° flirten? Dan gaan we met z'n allen filerijden richting kust of een terrasje meepikken in de binnenstad, alsof het heerlijk lente was.
Ook sommige kikkers raakten de laatste dagen van slag door de uitzonderlijke hoge dag- en nachtmaxima en namen de herfst even voor het voorjaar. Afgelopen weken werden op enkele plaatsen in België en Nederland roepende Bruine Kikkers en roepende Heikikkers gemeld, mannetjes met een broek vol goesting, klaar om aan het nageslacht te werken. In Engeland werd zelfs een paring van Gewone Padden waargenomen, een verschijnsel dat normaal gesproken pas in maart te verwachten is.
Hyla, de amfibieën- en reptielenwerkgroep van Natuurpunt, is geïnteresseerd in meldingen van dit bijzonder verschijnsel. Waarnemingen van roepende of parende Bruine Kikkers, Heikikkers of Gewone Padden kunt u doorgeven via www.waarnemingen.be, liefst voorzien van de nodige tekst en uitleg in het commentaarveld. Ook kikkerdril of paddensnoeren dit najaar kan u op dit adres kwijt.
Tekst: Raymond Creemers (RAVON), Dominique Verbelen (Hyla)
Foto: Hugo Willocx