Bruinrode wespenorchis toch nog in Nederland
Bericht uitgegeven door de Werkgroep Europese Orchideeën op [publicatiedatum]
Enkele weken geleden werden in Zuid-Limburg enkele exemplaren van de Bruinrode wespenorchis aangetroffen. Er was al een paar jaar geen melding meer gedaan van deze soort.
Bruinrode wespenorchis (Epipactis atrorubens) werd vroeger aangetroffen op enkele kalkgraslanden in Zuid-Limburg, waaronder de Spoorweginsnijding bij Eys. Van deze vermoedelijk laatste wilde vindplaats verdween de soort begin jaren negentig. Sindsdien werden er nauwelijks nog meldingen gedaan van deze zeldzame orchidee. De laatste melding stamt uit 2004. Recente waarnemingen hebben betrekking op aangeplante exemplaren die groeien in de heemtuin Tenellaplas bij Oostvoorne. Bijzonder verheugend was het nieuws dat er dit voorjaar bloeiende planten werden gevonden op waarschijnlijk dezelfde locaties als in 2004. Bij een bezoek aan de vindplaats werden in totaal 24 exemplaren aangetroffen, waarvan acht bloeiend.
Bruinrode wespenorchis is te herkennen aan de viltig behaarde stengel en vruchtbeginsel. De gehele bloem is donkerrood tot paars van kleur. Op de lip bevinden zich voor de soort kenmerkende vergroeide wratjes of bultjes. De bladeren beperken zich tot het onderste deel van de stengel en zijn over het algemeen gevouwen langs de middenas, nagenoeg tegenoverstaand en vaak paarsrood aangelopen. De bloemen vormen een losbloemige bloeiwijze die veelal naar één zijde is gericht. In de aangrenzende delen van België en Duitsland (Ardennen en Eifel) komt Bruinrode wespenorchis voor in kalkgraslanden en zoomvegetaties.
Voor wie Bruinrode wespenorchis wil bestuderen en/of fotograferen wordt aangeraden om de heemtuin Tenellaplas bij Oostvoorne te bezoeken in de maand juni.
Tekst: Mark Meijrink & Mark Engels: Werkgroep Europese Orchideeën, Peter Voorn & André Aptroot: Natuurmonumenten
Foto: Mark Meijrink