Eerste wisentkalfje in Het Kraansvlak
ARK Rewilding NederlandBericht uitgegeven door ARK op [publicatiedatum]
De boswachters van Het Kraansvlak kunnen weer trakteren op beschuit met muisjes: het eerste wisentkalfje van 2011 is geboren. Moeder Blondje (zo genoemd vanwege de lichte vlek op haar staart) werd vrijdag 20 mei gespot met haar kalf.
Blondje kwam in 2007 uit Polen naar Het Kraansvlak met het eerste transport wisenten. Dat bestond uit de stier Podry en wisentkoeien Zwartje en Blondje. Een jaar later kwamen daar twee wisentkoeien bij, waarvan één met kalf. In 2009 maakte Blondje, samen met de drie andere wisentkoeien, geschiedenis. Het groepje zorgde voor vier kalfjes en dat waren daarmee de eerste wisentkalfjes die in Nederland in het wild werden geboren. De wisentkudde van Het Kraansvlak behoort tot het Wisentenstamboek, dat in Polen wordt bijgehouden. De officiële naam van de kleine wordt later bekend.
In het van oudsher voor het publiek afgesloten duinterrein Het Kraansvlak nabij de Kennemerduinen leven sinds april 2007 wisenten. Tussen 2007 en 2011 vindt hier een pilot plaats met wisenten in de Nederlandse natuur, begeleid met wetenschappelijk onderzoek. In dit project werken PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Stichting Duinbehoud, ARK, FREE Nature en Stichting Kritisch Bosbeheer samen.
Het doel van dit project is om kennis en ervaring op te doen met wisenten in de Nederlandse situatie, de voedselstrategie zonder bijvoeren en het effect van deze diersoort op het duinlandschap, dynamiek en duinvegetatie. De praktijkervaringen die hier met deze wilde rundachtige worden opgedaan kunnen gebruikt worden voor eventuele herintroductie elders in binnen- of buitenland in de toekomst. Het is nu ook mogelijk een wisent via een zender te volgen.
Naast de interactie tussen wisent en landschap wordt gekeken naar het samengaan met andere aanwezige grazers en menselijke bezoekers. Er worden ook excursies in het gebied gegeven.
Tekst en foto's: Leo Linnartz, ARK