Muizenstaartjes vangen
FLORONBericht uitgegeven door FLORON op [publicatiedatum]
Muizenstaartjes. Vanaf april kan er weer naar worden uitgekeken. Maar wacht niet te lang, want bij aanvang van de zomer zijn ze alweer verdwenen. Zeker in zo’n droog voorjaar als nu. Voeg daarbij dat het alleen in natte jaren talrijk is en het beeld is compleet: Muizenstaartjes laten zich niet eenvoudig vangen!
Muizenstaart is een kleine eenjarige pionier van vochtige, betreden grond die er alles aan doet om aan de aandacht te ontsnappen. Je moet letterlijk door de knieën om de kleine tot lange, rolronde ‘muizenstaartjes’, de uitgegroeide vruchthoofdjes van Muizenstaart, te vinden.
De meeste kans om Muizenstaart te vinden maak je bij ingangen van weilanden. Vooral in de provincie Friesland. Wie geen tijd heeft voor een botanische speurtocht kan terecht in Drenthe, en wel op de Brink in Zuidlaren1). Hier komt Muizenstaartje plaatselijk bestendig voor. De jaarlijks, op de derde dinsdag in oktober, terugkerende paardenmarkt staat hiervoor garant. Een door paarden opengetrapte en bemeste graszode biedt aan Muizenstaart telkens weer ideale kiem- en groeiomstandigheden.
Toch hebben de noordelijke provincies niet het alleenrecht op deze speursoort. Rond onze grote rivieren, langs de randmeren en in Zeeland bevinden zich ook clusters van vindplaatsen. Daar weliswaar geen Drentse paardenmarkt, maar wel weilanden met opgangen van de juiste soort. Wellicht ook nog een paardenstáart. Maar dan, als je geluk hebt, een plek waar het ‘leeft’ van de muizenstaarten.
Tekst: Edwin Dijkhuis en Wout van der Slikke, FLORON
Foto: Edwin Dijkhuis
1. Deze kijkplek is ook opgenomen in de Planten kijk / wandelgids van Ton Denters