Limburg verwildert
ARK Rewilding NederlandBericht uitgegeven door ARK op [publicatiedatum]
Landgrenzen in natuurgebieden vormen geen beletsel voor dieren. Daarom worden cameravallen ingezet om de komst van onder andere wilde kat, lynx en boommarter in Limburg op de gevoelige plaat vast te leggen. Afgelopen week was het zover: de lang verwachte waarneming van een wilde kat vlakbij de Nederlandse grens.
De meeste waarnemingen doen we overdag met het blote oog. Om nachtdieren te spotten moet je iets meer moeite doen, zeker in het bos. Zij zijn vaak schuw en dus moeilijk te zien. Vandaar de inzet van cameravallen in het kader van een onderzoek in het Drielandenpark door ARK Natuurontwikkeling, bureau Bionet en Mulder Natuurlijk. In het Drielandenpark hadden de camera's deze week een wilde kat te pakken aan de noordrand van de Eifel niet ver van de zuidrand van het Aachener Wald. De wilde kat zit dus op Duits grondgebied, maar slechts 20 tot 25 kilometer van de Nederlandse grens.
Een paar weken terug hadden we al een opname van een mogelijke wilde kat, maar door een cameramankement was het beeld te slecht om goed te beoordelen. De fotovallen zijn opnieuw geïnstalleerd en wilde katten deskundige Jaap Mulder heeft aan de hand van de nieuwe beelden nu laten weten dat het vermoeden van een wilde kat klopt.
De studie maakt deel uit van het Interregproject HABITAT EUREGIO, waarbij verschillende Vlaamse, Waalse, Duitse en Nederlandse partners betrokken zijn.
Meer films van deze en een andere wilde kat, ree en wild zwijn vind je op YouTube.
Tekst: Marjolein Sterk, ARK
Foto: Jaap Mulder, Bureau Mulder-natuurlijk
Filmpje: ARK