zwartvlekwinteruil klein

Tien actieve nachtvlinders

De Vlinderstichting
1-MRT-2010 - De nachttemperaturen liggen weer boven het vriespunt. Dit zie je direct terug in de activiteit van de nachtvlinders. De afgelopen dagen zijn er maar liefst tien soorten gemeld via telmee.nl.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op maandag 1 maart 2010

De nachttemperaturen liggen weer boven het vriespunt. Dit zie je direct terug in de activiteit van de nachtvlinders. De afgelopen dagen zijn er maar liefst tien soorten gemeld via telmee.nl.

In eerdere natuurberichten werd al aandacht besteed aan de nachtvlinders die midden in de winter actief zijn. Op vorstdagen zoals in de voorgaande weken is die activiteit niet zo groot, maar momenteel zien we duidelijk weer meer meldingen. In de tweede helft van februari zijn er al tien soorten gezien, waarvan de perentak op de meeste locaties is gemeld. Het hoogste aantal vlinders staat op naam van de wachtervlinder. Dat komt door een avond in Zuid-Limburg toen meer dan 490 wachtervlinders werden aangelokt met stroop. Andere soorten met redelijk wat waarnemingen zijn bosbesuil, grote- en kleine voorjaarsspanner en de zwartvlekwinteruil, die een aantal jaren geleden nog als zeldzaam te boek stond.

De meeste kans op nachtvlinders heb je bij felle lampen. Zo zijn ze te zien op verlichte ramen, buitenlampen en in viaducten. Een andere manier om ze te lokken is door stroop te smeren op bomen. Die stroop kun je zelf maken door (appel)stroop op te koken met suiker en hier, na afkoeling, nog wat alcohol aan toe te voegen.

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Bob van de Dijk en Kars Veling