bloeiende-klimop-GNUF

Tegendraadse klimop in bloei

De Natuurkalender
7-SEP-2009 - Klimop bloeit nu. De eerste bloeiende exemplaren konden al vanaf half augustus worden gezien, en vanaf nu bloeit klimop volop. Heerlijk voor veel bijen, zweefvliegen en vlinders. Zo aan het eind van de zomer zijn veel planten uitgebloeid, maar bij klimop wemelt het van de insecten die wel in zijn voor een feestmaaltje klimopnectar!

Bericht uitgegeven door De Natuurkalender op maandag 7 september 2009

Klimop bloeit nu. De eerste bloeiende exemplaren konden al vanaf half augustus worden gezien, en vanaf nu bloeit klimop volop. Heerlijk voor veel bijen, zweefvliegen en vlinders. Zo aan het eind van de zomer zijn veel planten uitgebloeid, maar bij klimop wemelt het van de insecten die wel in zijn voor een feestmaaltje klimopnectar!

Het eind van de zomer is in zicht, de meteorologische herfst is zelfs al begonnen. Tijd voor de eigenzinnige klimop te gaan bloeien. Eigenzinnig, want klimop doet alles in feite precies tegengesteld aan veel andere planten. Hij bloeit in de late zomer en herfst, als veel andere planten vrucht dragen. En juist in de lente, als de meeste andere planten bloeien, zijn de dofzwarte bessen van de klimop rijp. Deze vormen dan een lekker maaltje voor vogels zoals lijsters, spreeuwen en duiven.

Klimop komt voor in Europa, met uitzondering van Noorwegen, en in Zuidwest-Azië. Het is een altijdgroene houtige klimplant die veel wordt gebruikt om muren en schuttingen op te luisteren. Ook kun je hem regelmatig in een innige omhelzing met een boom zien. Vaak een prachtig gezicht. Zeker ’s winters, als klimop één van de weinig overgebleven groene planten is. Klimop wordt vaak verwijderd, omdat het lijkt alsof de plant de boom in een soort wurggreep houdt. Toch is dit niet het geval. Een boom met een draagkrachtige stam heeft geen last van klimop. Zomereiken lijken er zelfs beter van te gaan groeien.

Klimop mag voor insecten en vogels veel eetbaars te bieden hebben. Wij komen er wat dat betreft bekaaid vanaf. Bladeren en bessen zijn niet lekker, bovendien zijn ze in grotere hoeveelheden giftig. Kijkend genieten dus, maar niet aan komen!

>> Geef uw eerste bloeiende klimop door aan De Natuurkalender.

Tekst: Wichertje Bron, De Natuurkalender
Foto: GNU Free Documentation License