distelvlinder klein

Via de berm naar Afrika

De Vlinderstichting
1-OKT-2008 - De distelvlinders maken zich op voor hun lange en gevaarlijke tocht naar het Zuiden. In de bermen die een paar week geleden gemaaid zijn staat nu volop rode klaver te bloeien en daar maken ze dankbaar gebruik van.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op woensdag 1 oktober 2008

Distelvlinders maken zich op voor hun lange en gevaarlijke tocht naar het zuiden. In de bermen, die een paar weken geleden gemaaid zijn, staat nu volop rode klaver te bloeien en daar maken ze dankbaar gebruik van.

De distelvlinder is een echte trekvlinder. Ze kunnen de winters hier niet overleven en brengen deze door in het zuiden, in Afrika. In de zomer is het in deze zuidelijke streken te heet en te droog voor de vlinder en dan zitten ze meer in onze streken en zelfs nog verder noordelijk. Distels zijn het voedsel van de rupsen. De rupsen vreten van het stugge distelblad en spinnen, ter bescherming, een nestje van dat blad. In augustus komen de nieuwe vlinders uit en deze maken zich op voor de lange reis. De distelvlinder is een grote, forse vlinder. Dat moet ook wel, want bij hun tocht naar Afrika moeten ze de Middellandse Zee oversteken en ook bergketens als de Pyreneeën of de Alpen.

 

Distelvlinders kunnen zelfs tegen een behoorlijke wind in vliegen, maar omdat dit veel energie kost betekent dit dat ze meer en langer nectar moeten drinken uit allerlei bloeiende planten. Binnen de bebouwing worden ze veel op bloeiende klimop gezien, maar in het buitengebied is dit niet veel aanwezig. Wel staat momenteel in veel bermen rode klaver te bloeien en ook deze plant levert veel nectar en dus brandstof. De bloei is zo massaal omdat er een week of vier geleden is gemaaid en de hergroei is zeer weelderig. Ook andere vlinders, zoals icarusblauwtje, hooibeestje en argusvlinder zijn nu in deze wegbermen te vinden.

Tekst en foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting