Let op: oostenwind en heel veel roofvogels!
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON op woensdag 17 september 2008
Half september met oostenwinden, dat belooft veel vogeltrek, vooral van roofvogels! Het afgelopen weekend sneuvelde dan ook menig vogeltrekrecord op de vogeltelposten in ons land.
Op veel telposten in Nederland was het goed raak het afgelopen weekend. Over verschillende posten trokken recordaantallen roofvogels. Het begon op vrijdag 12 september toen telpost Dwingelderveld elf visarenden noteerde, op dat moment een dagrecord. Op zaterdag de 13e werd het nog gekker. Achter een wegtrekkend smal regenfront trokken vele honderden roofvogels naar het zuiden. Spectaculair waren bijvoorbeeld de aantallen visarenden langs De Tafelberg bij Huizen (16), De Horde bij Lopik (14), Kinderdijk (10) en De Blauwe Kamer bij Wageningen (10). Op zondag was er opnieuw mooie trek van visarenden met bijvoorbeeld 12 over de Dordtse Biesbosch, 8 over Kinderdijk en 7 over De Horde. Ook het aantal bruine kiekendieven was fenomenaal. Op veel telposten sneuvelde zaterdag record na record: Kinderdijk (151), Kamperhoek (88), Parnassia bij Bloemendaal (62) en De Horde (60). Bijzonder was verder het aantal wespendieven dat zaterdag overkwam, zeker ook omdat de piek van de doortrek van deze soort meestal al in de tweede helft van augustus valt. Zo trokken er erg veel over Kamperhoek (146) en De Tafelberg (111).
De afgelopen drie dagen werden er op de gezamenlijke telposten in de Benelux in totaal maar liefst 381 visarenden, 2261 bruine kiekendieven en 1621 wespendieven geteld. Hoewel hier natuurlijk vogels tussen zitten die dubbel geteld zijn, is het aantal ongekend. Kijk voor de details en de aantallen van alle andere soorten op www.trektellen.nl. Heeft u zelf de komende dagen een uurtje over, ga dan eens naar zo'n vogeltelpost en geniet mee van al het moois wat voorbij vliegt. Er zijn altijd wel een paar vogelaars die u kunnen vertellen welke vogel het is geweest, als u er zelf niet uitkomt.
Tekst: Arjan Boele en Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland Foto: NASA, Wikimedia Commons