Lentekriebels
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door De Natuurkalender op vrijdag 26 februari 2010
Na een lange periode van sneeuw en ijs zijn we nu in een druilerige natte week beland. Van de regen in de drup zou je bijna kunnen zeggen. Maar wanneer de zon voor een paar minuten doorbreekt en de temperatuur de tien graden Celsius passeert, lijkt het er toch echt aan te komen: lente. En dat denken veel dieren nu ook.
Maandverwachting
Deze week is vooral te omschrijven als somber, donker en nat. Maar de kans dat het weer volgende week omslaat naar een rustiger en droger type schat het KNMI groot. De experimentele maandverwachting voor de gemiddelde temperatuur in Nederland blijft boven het vriespunt en voorspellingen voor de maximumtemperatuur bereiken niet zelden de tien graden Celsius.
Van zomergast tot winterslaper
Kievit
Af en toe, tussen de regenbuien in, breekt de zon door en dan lijkt het met deze zachte temperatuur voor een paar minuten zelfs lente. En wanneer we naar de dieren om ons heen kijken, lijken zij hetzelfde te denken. Van zomergast tot winterslaper, ze beginnen zich weer te laten zien.
De eerste grutto’s, kieviten en lepelaars zijn al gesignaleerd. Aangezien zij uit het verre zuiden komen, hebben ze geen idee van de winter hier en houden ze gewoon hun vaste trekschema aan. Ook worden er weer een aantal vleermuizen foeragerend waargenomen. Een stijgende temperatuur zal namelijk steeds meer wintersslapers, zoals vleermuizen, laten ontwaken.
Jonge dieren
Maar de waarnemingen die toch de meeste lentekriebels geven, zijn die van jonge dieren. De eerste jonge hazen zijn namelijk al gezien en ook de eekhoorns zullen niet lang op zich laten wachten. Niet alleen zoogdieren hebben de lente in hun bol. Verschillende vogels, zoals eksters, zijn al slepend met takken waargenomen. Een turkse tortel maakte het overigens wel erg bont, want deze zat begin februari al op de eieren (Natuurbericht: Turkse tortels met lentekriebels). Maar voor veel vogels zullen we waarschijnlijk, zoals het gezegde, echt nog tot in mei moeten wachten.
Ziet u de eerste grutto's of jonge konijnen, dan kunt u dit doorgeven aan De Natuurkalender.
Bronnen
Tekst: Lysanne Snijders, De Natuurkalender
Foto: Martin Hierck