citroenvlinder klein

Wie ziet de eerste citroenvlinder?

De Vlinderstichting
3-MRT-2010 - In de eerste twee maanden van 2010 is nog geen enkele melding van een citroenvlinder bij De Vlinderstichting binnen gekomen. Vanaf 2000 waren er vanaf januari tot begin maart gemiddeld al ongeveer 50 gezien.

Bericht uitgegeven door De Vlinderstichting op woensdag 3 maart 2010

In de eerste twee maanden van 2010 is nog geen enkele melding van een citroenvlinder bij De Vlinderstichting binnen gekomen. Vanaf 2000 waren er vanaf januari tot begin maart gemiddeld al 50 gezien.

 
  Citroenvlindermannetje
De citroenvlinder overwintert als vlinder, maar niet zoals de kleine vos en dagpauwoog in schuurtjes en op zolders. Citroenvlinders overwinteren namelijk in groenblijvende struiken zoals klimop en coniferen. Vooral op zonnige, niet te koude dagen worden ze actief. Dit jaar zijn de omstandigheden echter nog niet geschikt geweest voor deze vlinder. In de twee topjaren, 2003 en 2008, stond de teller rond deze tijd al ruim boven de honderd meldingen. Gemiddeld waren er in de laatste tien jaar rond deze tijd al 50 meldingen doorgegeven. Het magerste jaar was 2006, toen op 1 maart nog maar drie citroenvlinders waren gezien. De mannetjes en vrouwtjes van de citroenvlinder zijn verschillend gekleurd. Het mannetje is prachtig citroengeel, zowel aan de boven- als aan de onderzijde. Vrouwtjes zijn vuilwit tot groengeel en zijn moeilijker herkenbaar. Op afstand lijken vliegende citroenvlindervrouwtjes namelijk nogal op de koolwitjes, die veel algemener zijn dan de citroenvlinder. Ze is natuurlijk wel groter en minder wit, maar van een afstand is dat niet altijd goed te zien. Voorlopig zijn er nog geen koolwitjes en in de eerste weken worden vooral de citroenvlindermannetjes gezien. Let dus op of u als eerste die prachtig felgele vlinders te zien krijgt en geef het door op Telmee.


Citroenvlindervrouwtje

Tekst: Kars Veling, De Vlinderstichting
Foto’s: Martijn Pullen & Kars Veling