Een nieuwe naam voor de pestvogel?
Sovon Vogelonderzoek NederlandBericht uitgegeven door SOVON Vogelonderzoek Nederland op dinsdag 9 maart 2010
Een paar weken schreef ik over het feit dat er toch nog pestvogels gezien werden in ons land. Ik riep op tot een naamswijziging omdat de naam pestvogel geen recht doet aan zijn fraaie uiterlijk. Ik kreeg een aantal leuke reacties en suggesties.
Omdat de pestvogel eigenlijk altijd geassocieerd wordt met bessen, werden de namen bessenpikker, bessendief en besseneter geopperd. Ook lakvogel - vanwege de rode wasachtige lakveertjes op de vleugels - is meerdere malen genoemd. De Keizerkuif vond ik ook wel een aardige en wat te denken van Floretvogel? Een andere vogelaar vertaalde de Engelse naam Bohemian Waxwing in Beheemse paradijsvogel. Ook leuk gevonden. De mooiste naam vind ik echter Bessenbaron. Als een statige baron in een mooi bruin pak met zorromasker zit ie dan op zijn troon. Ik kan me er alles bij voorstellen.
Ik zou dus gaan voor bessenbaron. Overigens kreeg ik een bijna verontrust mailtje van een mevrouw die serieus dacht dat ik in staat zou zijn om de naam echt te laten veranderen. Daar gaan hele commissies overheen en wie ben ik om dat zomaar te kunnen. Ze vond dat de naam pestvogel alleen al vanwege de historie gehandhaafd dient te blijven. Ik ben het wel met haar eens, al vond ik het leuk om te zien hoeveel mensen de moeite hebben genomen om te reageren. Waarvoor veel dank.
Overigens worden er nog steeds kleine groepjes pestvogels waargenomen. Nog heel even, dan zijn ze weer vertrokken naar het hoge noorden om daar in de sprookjesbossen (oude vochtige bossen met baard- en korstmossen op een mosbodem) te broeden. Dan moeten we weer bijna een jaar wachten op mogelijk de volgende pestvogelinflux.
Tekst: Harvey van Diek, SOVON Vogelonderzoek Nederland
Foto: Andreas Nilsson, GNU Free Documentation License