Basterdzandloopkevers profiteren van wisenten
ARK Rewilding NederlandBericht uitgegeven door ARK op [publicatiedatum]
Voorheen zagen bezoekers van het Kraansvlak (Noord-Holland) maar weinig basterdzandloopkevers en dan vooral op de zandpaden waar de boswachters overheen rijden. Dit voorjaar barst het van deze fotogenieke jagers.
Basterdzandloopkevers (Cicindela hybrida) zijn opvallend mooie roofkevers die open, zandige gebieden afschuimen op zoek naar insecten en spinnen. Ze brengen de nacht door in holten uitgegraven in de grond en komen 's morgens boven om zich op te warmen in de zon. Het zijn typische heliothermen, wat betekent dat ze de zon nodig hebben om warm te worden. Dus wisselen ze 's morgens het foerageren af met periodes van zonnen. Een dier dat zont draait zijn lichaam karakteristiek naar de zon toe.
In het Kraansvlak kom je basterdzandloopkevers vooral tegen op de zandbaden en wissels van wisenten en koniks. De wisenten leggen ongeveer twintig tot dertig zandbaden per jaar aan en onderhouden daarnaast bestaande open plekken. De koniks daarentegen hebben maar een paar favoriete plekken waar ze een zandbad nemen. Ze maken dus geen nieuwe zoals de wisenten dat constant doen. Niet alle zandbaden zijn zonnig, maar de zandbaden die wel in de zon liggen, worden momenteel gesierd met talloze basterdzandloopkevers.
Tip: wanneer je 'basterdzandloopkevers' intypt in een willekeurige zoekmachine krijg je de mooiste foto's te zien.
Tekst: Marjolein Sterk, ARK
Foto's: Leo Linnartz, ARK