Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 72 van 195 - 1948 Resultaten

Wetenschappers concluderen in een nieuwe analyse opnieuw dat het aantal insectensoorten de komende decennia wereldwijd met 40 procent zal afnemen. Uit de analyse blijkt dat insectensoorten acht keer zo snel uitsterven als..

Tijdens deze korte dagen zijn veel zoogdieren nog in winterrust, vogels weggetrokken naar zuidelijke streken en een enkele bloem probeert voorzichtig te bloeien. De temperaturen zijn geregeld rond het vriespunt, maar toch zijn nog..

De zeldzame sleedoornpage is sterk afhankelijk van zijn waardplant, de sleedoorn. In de wintermaanden vind je op deze struik de eitjes van deze vlinder, die daar door de vrouwtjes met zorg zijn achtergelaten...

Het tijgerblauwtje wordt in Nederland zeer zelden gezien. En al helemaal niet in de winter! Toch werd er op 24 januari een tijgerblauwtje gezien in Amersfoort...

De duinen zijn onovertroffen veelzijdig. Het is het rijkste ecosysteem van ons land. Het boek ‘Bloeiende duinen’, dat 2 maart op de Landelijke Vlinderdag verschijnt, neemt lezers mee op reis langs de Nederlandse kust. Elke..

In tuinen kunnen insecten veel voedsel vinden, zeker als die tuinen natuurvriendelijk zijn. Maar dan moet je wel weten wat de beste manier van onderhoud is. Voor veel zaken weten we dat wel, maar snoeien is vaak eng. En juist door..

De bruine eikenpage is een bedreigde soort in ons land. Ook in Limburg is het een zeldzaamheid. Bovendien bemoeilijkt de vrij verborgen levenswijze het vinden van de vlinder. Komende zomer gaan vrijwilligers, onder begeleiding van..
Zoals de naam al aangeeft zijn de voorjaarsspanners vlinders die vroeg in het jaar vliegen. De vliegtijd begint al in januari, maar de top ligt meestal in februari en maart. Dit jaar zijn er in de relatief warme januariweken al..

De Europese Commissie is onlangs gestart met de fitnesscheck van de Kaderrichtlijn Water. De vraag is of deze Europese wetgeving voor waterkwaliteit voldoet, of dat er iets aan schort. Diverse lidstaten, waaronder Nederland,..
De in Nederland zeldzame moshommel blijkt in de provincie Groningen regelmatig op te duiken in Vogelakkers, een natuurmaatregel in agrarisch gebied. Dat blijkt uit monitoring van bestuivende insecten op deze akkers door..