Natuurberichten

Uitgever: Stichting RAVON

Stichting RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.

Pagina 70 van 76 - 754 Resultaten

bittervoorn

In een aantal wateren in ons land ontwikkelt zich op dit moment een wel heel bijzondere relatie; die tussen de bittervoorn en de zoetwatermossel. De laatste stelt zich namelijk elk jaar zo rond deze tijd weer vrijwillig..


Lees verder 19 april 2009   15 jaar oud
Afrikaanse brulkikker

Slechts weinig mensen weten dat het aantal kikkers over de hele wereld in snel tempo achteruitgaat. Bijna een derde van de 6.418 amfibiesoorten in de wereld wordt met uitsterven bedreigd! Minstens 100 soorten zijn sinds 1980..


Lees verder 16 april 2009   15 jaar oud
Gewone pad

Door de kou in het begin van het seizoen en de aanhoudende droogte afgelopen tijd verloopt de paddentrek tot nu toe slechts mondjesmaat. De vroege amfibieënsoorten (salamander, bruine kikker, heikikker) zijn inmiddels grotendeels..


Lees verder 12 april 2009   15 jaar oud
knoflookpad

In Gastel, gemeente Cranendonck, leeft een kleine populatie knoflookpadden in het Hondsven. De knoflookpad is een zeer zeldzame amfibiesoort en het Hondsven is één van de laatst overgebleven plaatsen in Noord-Brabant waar de soort..


Lees verder 9 april 2009   15 jaar oud
Pontische Stroomgrondel

Medewerkers van bureau Natuurbalans en Stichting RAVON hebben op 11 maart 2009 in de Waal, ter hoogte van de energiecentrale bij Nijmegen, een nieuwe vissoort ontdekt: de Pontische stroomgrondel (Neogobius fluviatilis). De..


Lees verder 1 april 2009   15 jaar oud
knoflookpad

In het voorjaar van 2008 heeft RAVON voor het eerst en met succes een onderwatermicrofoon gebruikt als hulpmiddel bij het opsporen van roepende knoflookpadden. Het plan is om dit jaar enkele oude vindplaatsen opnieuw te..


Lees verder 30 maart 2009   15 jaar oud
Marmergrondel

Door de toegenomen handel in vissen, (on)bewuste uitzettingen, via ballastwater van schepen of het verbinden van rivierensystemen middels kanalen; van alle kanten komen er nieuwe vissoorten in Nederland terecht. Eén van deze..


Lees verder 27 maart 2009   15 jaar oud
Amerikaanse brulkikker

De Amerikaanse brulkikker is een invasieve exoot die, eenmaal binnen de landsgrenzen, lastig te verwijderen is. Het is dan ook van groot belang goed de vinger aan de pols te houden en alert te zijn op de aanwezigheid van deze..


Lees verder 25 maart 2009   15 jaar oud
Heikikker

Een paar dagen per jaar kunnen we, met een beetje mazzel, een bijzonder fenomeen waarnemen: de mannetjes van de streng beschermde heikikker worden blauw. Zoals bij veel dieren dit jaar duurde het even voor de paringsdrift op gang..


Lees verder 22 maart 2009   15 jaar oud
Bruine kikker eitjes

We hebben er even op moeten wachten, maar langzaam maar zeker ontwaken onze Nederlandse amfibieën dan toch echt. De eerste eiklompen van een bruine kikker zijn afgelopen week in Zuid-Limburg gezien! Dat het juist daar gebeurt is..


Lees verder 16 maart 2009   15 jaar oud

Archief