Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 68 van 72 - 720 Resultaten

Ambrosia Bloei

De hooikoortsplant alsemambrosia die zich de laatste jaren in Nederland lijkt uit te breiden is weer op diverse plaatsen aangetroffen. De planten hebben nog geen bloemen en produceren dus nog geen pollen. We verwachten dat, als de..


Lees verder 13 juli 2008   16 jaar oud
Bijvoet. Fotograaf: Arnold van Vliet

De komende weken gaat bijvoet bloeien. De eerste waarnemingen zijn gemeld bij de Natuurkalender, ook hebben het LUMC en het Elkerliek Ziekenhuis de allereerste pollen van dit jaar geteld. Bijvoet kan hooikoorts veroorzaken...


Lees verder 10 juli 2008   16 jaar oud
Dennenwolfsklauw wikipedia, Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation license, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation; with no Invariant Sections, no Front-Cover Texts, and no Back-Cover Texts. A copy of the license is included in the section entitled 'GNU Free Documentation license'.

Vrijwillige onderzoekers van Natuurmonumenten hebben in het Overijsselse natuurgebied De Wieden de dennenwolfsklauw ontdekt, een uiterst zeldzame plant. ..


Lees verder 8 juli 2008   16 jaar oud
Gans Kramer (foto: G. Muskens)

De gezenderde kolganzen Cas, Eric, Kees, Kramer, Marco en Melis kwamen tussen 28 mei en 22 juni in de Toendra van Noord-Siberië aan om te broeden. Kramer bevindt zich het verste weg van ons land: vanaf 22 juni bivakkeert hij op..


Lees verder 4 juli 2008   16 jaar oud
Boerenwormkruid. Fotograaf: Rasbak, GNU Free Documentation License

Het boerenwormkruid gaat bloeien. Deze plant bloeit met goed herkenbare, goudgele bloemen en is vaak te vinden in wegbermen. Groot kans dat u dit kruid tegenkomt. Meldt u de eerste bloei weer bij De Natuurkalender?..


Lees verder 2 juli 2008   16 jaar oud
Elektronenmicroscoopfoto van stuifmeelkorrels van verschillende bekende planten, Helianthus annuus, Ipomoea purpurea, Sidalcea malviflora, Lilium auratum, Oenothera fruticosa, Ricinus communis
This file has been (or is hereby) released into the public domain by its author, Dartmouth Electron Microscope Facility[3]. This applies worldwide.

De pollentelstations telden afgelopen weken veel minder graspollen dan normaal. De tellingen kwamen nauwelijks boven de 60 pollen per kubieke meter lucht uit, terwijl een waarde van 100 normaal is voor deze tijd van het jaar...


Lees verder 27 juni 2008   16 jaar oud
TEek Frank Harteveld (één van de vangers van IVN
Goeree Overflakkee)transmissie microscoop

De Natuurkalender telt waar en wanneer mensen tekenbeten oplopen. Afgelopen weken steeg dit aantal enorm met een record van 80 meldingen tijdens de laatste week van mei. Maar wat is een tekenbeet eigenlijk? En waarom noem je het..


Lees verder 25 juni 2008   16 jaar oud
Struikheide Wikipedia GNU Free Documentation license

De voorspelmodule van de Natuurkalender voorspelt de eerste bloei van de struikheide voor komende week. Dit is iets later dan vorig jaar toen het grootste deel van de eerste bloeiwaarnemingen in juni werd gemeld. ..


Lees verder 24 juni 2008   16 jaar oud
Zeepkruid. Fotograaf Teun Spaans, via Wikipedia vrij gebruik onder GFD-licentie

Het zeepkruid gaat bloeien. Zeepkruid behoort tot de anjerfamilie. De plant kan zeventig centimeter hoog worden en heeft prachtige, heerlijk geurende, roze bloemen en langwerpige, tegenoverstaande bladeren. De plant doet wel iets..


Lees verder 16 juni 2008   16 jaar oud
nest eikenprocessierups. Fotograaf Falko Seyffarth, via Wikipedia vrij gebruik onder GFD-licentie

De eerste twee weken van juni ging het aantal meldingen van (nesten van) eikenprocessierupsen via www.natuurkalender.nl flink omhoog. Het totaal aantal waarnemingen in 2008 ligt nu rond de 100. Het warme weer heeft hier zeker aan..


Lees verder 13 juni 2008   16 jaar oud

Archief