Natuurberichten
Uitgever: De Natuurkalender
De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.Pagina 62 van 72 - 720 Resultaten

Vooral vogels werden afgelopen week gemeld via www.natuurkalender.nl. Het betreffen vooral soorten die het hele jaar in ons land verblijven. De luide, harde zang van de vink is bijvoorbeeld zeer kenmerkend; jonge mannetjes oefenen..

Het is nog volop winter in Nederland, maar toch begint de lente er al voorzichtig doorheen te piepen. Bij De Natuurkalender zijn alweer tientallen bloeiende sneeuwklokjes gemeld...

Op www.natuurkalender.nl regende het meldingen van bloeiende hazelaars afgelopen weken. Het eerste exemplaar van deze winter werd al op 20 december 2008 doorgegeven (zie Natuurbericht: ‘Winterhooikoorts: eerste hazelaars al in..

De foto hiernaast toont een bijzonder verschijnsel: ijshaar of haarijs dat soms in beuken- of gemengde bossen met beuken of eiken te vinden is. Tot nu toe is dit zeer zeldzame fenomeen alleen aangetroffen op dode takken van eik en..

De eerste waarneming van de gele kornoelje is doorgegeven via www.natuurkalender.nl. Twee weken later dan de eerste waarneming in 2008 en 2007 en iets eerder dan in 2006. De piek van de eerste bloeiwaarnemingen lag vorig jaar op..

Het aantal pollen dat door het Leids Universitair Medisch Centrum geteld wordt begint iets op te lopen. Het zijn vooral elzenpollen die nu door de lucht zweven. De elzenpollen zijn niet afkomstig van onze ‘eigen’ zwarte els maar..
Op steeds meer plaatsen wordt de laatste dagen in bossen, parken en tuinen de roffel van de grote bonte specht gehoord. De roffel duurt nog geen seconde en bestaat uit zo’n 10 tot 15 slagen. Het gaat in Nederland goed met de grote..
De zeer strenge en aanhoudende vorst van de afgelopen weken richt zeer waarschijnlijk een slachting aan onder de eikenprocessierupsen in ons land. De warmteminnende rupsen profiteerden van de stijgende temperaturen in ons land. De..

Het is nog volop winter in Nederland maar wie benieuwd is wanneer planten de komende lente in bloei zullen komen, kan terecht op de Natuurkalenderwebsite. Op 27 januari worden de eerste witte elzen in bloei verwacht. Voor de..

Een koude winterperiode staat voor de deur maar hooikoortspatiënten die last hebben van het pollen van de hazelaar moeten al weer rekening houden met hooikoortsklachten. Op diverse plaatsen zijn de eerste hazelaarstruiken al zeer..