Natuurberichten

Uitgever: De Natuurkalender

De Natuurkalender is een samenwerkingsverband dat zich richt op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van het moment waarop jaarlijks terugkerende verschijnselen zich voordoen in de natuur. Daarnaast richt het programma zich op het ontwikkelen van methoden en technieken waarmee de samenleving zich kan aanpassen aan of in kan spelen op veranderingen in de natuur.

Pagina 60 van 72 - 720 Resultaten

berk_bloei_AJH_van_vliet

Afgelopen week werden de eerste berkenpollen gevonden door de pollentelstations van het LUMC in Leiden en het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Net als vorig jaar is dit iets later dan gemiddeld. Na hazelaar en els is de berk de..


Lees verder 10 april 2009   16 jaar oud
Eikenprocessierups

Op 6 april werden de eerste eikenprocessierupsjes aangetroffen op bomen in Sittard-Geleen. Twee dagen later kwamen in Wapserveen de eipakketjes die ‘geoogst’ waren van bomen uit Gemert uit. De ‘koude’ winter lijkt geen nadelig..


Lees verder 10 april 2009   16 jaar oud
Dotterbloem (gewone) - Bloei (foto: Natuurkalender Handleiding)

Het is eindelijk echt lente. De temperaturen komen rond de vijftien graden Celsius en we kunnen van het zonnetje genieten. Ook de planten en dieren profiteren van het lenteweer. Op 1 maart meldden we dat de natuur nog anderhalve..


Lees verder 5 april 2009   16 jaar oud
Paardenkastanje jong blad en bloemknop wikipedia, public domain

Sinds twee weken worden de eerste witte paardenkastanjes met blaadjes gezien. De tweede helft van maart is ook de periode waarin paardenkastanjes normaalgesproken hun bladeren ontplooien...


Lees verder 3 april 2009   16 jaar oud
De bovenstaande foto's zijn beschikbaar gesteld door de Stichting Samenwerkende Artsen en Adviesorganisaties in de Gezondheidszorg (SAAG).

Het percentage teken dat is besmet met de Borrelia-bacterie is in de tweede helft van 2008 in Nederland uitgekomen op ruim 19 procent. In 2007 was de besmettingsgraad 10 procent; in 2006 24 procent. Besmette teken kunnen de ziekte..


Lees verder 31 maart 2009   16 jaar oud
Hondsdraf Wikipedia GNU-licentie voor vrije documentatie

Langzaam maar zeker begint hondsdraf te bloeien in Nederland. Tot nu toe meldden acht mensen hun eerste bloeiwaarneming van dit paarse bloemetje op www.natuurkalender.nl. Vorig jaar waren rond deze tijd al 42 eerste bloeiende..


Lees verder 29 maart 2009   16 jaar oud
Gele kornoelje bloei, close-up. Foto Paul Busselen Katholieke Universiteit Leuven

De gele kornoelje is een vroeg bloeiende struik. Dit jaar bloeide de gele kornoelje op 3 maart (zie Figuur 1). Dit is 33 dagen later dan het extreem vroege 2008. Vorig jaar bloeide hij namelijk al op 29 januari. In vergelijking..


Lees verder 23 maart 2009   16 jaar oud
Hazelaar, mannelijke bloeiwijzen. Fotograaf onbekend. GNU-licentie

De hazelaar is bijna uitgebloeid. De afgelopen week nam het aantal hazelaarpollen in de lucht sterk af. De komende twee weken wordt er naar verwachting elke dag nog een aantal pollen geteld, daarna zit het er voor dit jaar al weer..


Lees verder 22 maart 2009   16 jaar oud

Gans Marco is weer naar Siberië vertrokken om te gaan broeden. Op 21 februari vertrok hij richting Duitsland. Zijn laatste signaal kwam op donderdag 12 maart uit Jederitz (Duitsland). Gans Marco is de eerste van de drie..


Lees verder 20 maart 2009   16 jaar oud
Wesp koningin. Foto: Soebe, GNU-licentie

De eerste wespen worden weer gemeld bij de Natuurkalender. Dit zijn nog niet de limonadewespen waar we in de zomermaanden op de terrasjes last van hebben. Vanaf maart tot en met mei komen de koninginnen tevoorschijn. Deze wespen..


Lees verder 15 maart 2009   16 jaar oud

Archief