Bloei hondsdraf komt traag op gang
De NatuurkalenderBericht uitgegeven door de Natuurkalender op zondag 29 maart 2009
Langzaam maar zeker begint hondsdraf te bloeien in Nederland. Tot nu toe meldden acht mensen hun eerste bloeiwaarneming van dit paarse bloemetje op www.natuurkalender.nl. Vorig jaar waren rond deze tijd al 42 eerste bloeiende hondsdraffen gemeld en in 2007 zelfs 62! In 2006 en 2007 werden de eerste hondsdrafbloemetjes al in januari gezien; dit jaar kwamen de eerste meldingen pas in maart binnen.
De bloei van hondsdraf is sterk afhankelijk van de temperatuur in het voorjaar. Onderstaande grafiek laat de relatie zien tussen de gemiddelde temperatuur in de maanden februari, maart en april; en de datum waarop hondsdraf begint te bloeien. Uit de grafiek blijkt duidelijk dat hoe warmer deze maanden zijn, hoe eerder hondsdraf bloeit.
Dit jaar hadden we de koudste januari sinds 1997 en februari was vrij normaal qua temperatuur. Tot nu toe was de gemiddelde temperatuur van maart 6.4 °C; iets warmer dan het gemiddelde van 5.8 °C. Vorige jaar was januari uitzonderlijk zacht, februari zacht en maart normaal qua temperatuur. Het voorjaar van 2007 was zeer zacht tot record zacht (www.knmi.nl). Dit verklaart dus goed waarom de start van de bloei van hondsdraf dit jaar zoveel later is dan de voorgaande twee jaren.
Start bloei hondsdraf in relatie tot de gemiddelde temperatuur in februari, maart en april (bron: de Natuurkalender)
Hondsdraf is een meerjarig plantje met kruipende en klimmende stengels en ronde, niervormige blaadjes. In de bladoksels komen kransjes van paarsblauwe bloempjes. De niet vertakte stengels kunnen op de knopen worteltjes vormen en nieuwe bladeren en bloemstelen voortbrengen. Hondsdraf komt zowel in Azië als in Europa voor in bossen en langs heggen. Het kan 20 tot 40 cm hoog worden. In de volksgeneeskunde werd het gebruikt om borstklachten en nieraandoeningen te verhelpen. Kinderen gebruiken het wel eens om de jeuk van brandnetelbultjes te verzachten. Voordat men ontdekte dat je van hop bier kunt maken, gebruikte men hondsdraf als grondstof hiervoor.
Geef uw eerste bloeiwaarneming van hondsdraf door op www.natuurkalender.nl!
Tekst: Sara Mulder, de Natuurkalender
Foto: S. vd Molen, GNU-licentie voor vrije documentatie