Natuurberichten
Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland
Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.Pagina 58 van 75 - 746 Resultaten
Een paar weken schreef ik over het feit dat er toch nog pestvogels gezien werden in ons land. Ik riep op tot een naamswijziging omdat de naam pestvogel geen recht doet aan zijn fraaie uiterlijk. Ik kreeg een aantal leuke reacties..
Ieder jaar kiezen SOVON en Vogelbescherming Nederland een soort die extra aandacht verdient. Dat is dit jaar de charismatische bruine kiekendief. De keuze is op deze soort gevallen omdat het een zeldzame en bijzondere roofvogel..
De eerste zingende zwartkop is alweer gemeld en nog wel in het noorden van ons land - in Groningen - en ook nog eens in februari. Het voorjaar is dan toch echt begonnen...
Traditioneel is maart de maand om kraanvogels te zien. De laatste dagen is het jaarlijks terugkerend voorjaarsspektakel echter al begonnen. Op verschillende plekken in ons land zijn al slierten kraanvogels gezien...
De weerman zei het van de week toch echt op tv. Deze week wordt de warmste week in 2010 tot nu toe. Zouden we dan eindelijk verlost zijn van kou en sneeuw? De blauwe reigers krijgen het nu op de heupen en beginnen met takken te..
Iedere winter zitten de vogelaars met smart te wachten op een beetje kleur in deze grauwe tijd van het jaar. Pestvogels zorgen voor dit beetje kleur, en hoe. ..
Al een paar dagen worden we bij SOVON overspoeld met meldingen van ‘een rare vogel in de tuin’. In veel van deze gevallen gaat het om de kramsvogel. Omdat het maar blijft winteren leggen kramsvogels hun natuurlijke schuwheid af en..
De rotgans is een algemene wintergast in ons land. De vele tienduizenden exemplaren komen vooral in Zeeland en op de Waddeneilanden voor. Daarnaast zijn er nog twee andere soorten rotganzen: de zwarte rotgans en de witbuikrotgans...
Wie nu een ommetje maakt in het bos, zal merken dat het voorjaar begonnen lijkt. Met name de bosvogels laten zich weer horen. Maar schijn bedriegt: als we de weerberichten mogen geloven zal het in de loop van de week wederom gaan..
De sneeuw is nog niet eens overal weg, maar het is bijna half februari, dus dat betekent: opletten geblazen. Waar worden de eerste groepen Hollandse grutto's gemeld?..