Natuurberichten
Uitgever: FLORON
FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.Pagina 56 van 56 - 560 Resultaten
In deze tijd van het jaar kleuren de doorgaans strak groene gazonnen op veel plaatsen lichtblauw van de Draadereprijs. Met dank aan de maaimachine...
In april veranderen de doorgaans grijze bollenvelden in een waar kleurenpallet. Ook de wilde hyacinten komen nu in bloei en leggen een toverachtige blauwe zweem over de bodem van sommige landgoedbossen...
Lang vervlogen tijden lijken deze dagen te herleven. In miniatuur wel te verstaan. Wie er oog voor heeft ziet de paardenstaartenwouden uit het Carboon nu in het klein terug langs de weg. ..
Opmerkelijk bij hoefblad is dat eerst de bloemhoofdjes uit de grond komt en pas later de bladen verschijnen. Later in het seizoen is alleen het blad nog maar zichtbaar, maar nu is het de tijd om bloem en blad gelijktijdig te zien...
Wie deze dagen veel op de snelweg zit, ziet langs de wegkant een wit lint van bloemen. Het gaat om Deens lepelblad, een zogenaamde pekeladventief. Geven we op een kaartje weer waar de soort in ons land is waargenomen, dan zien we..
Nu het voorjaar van start is gegaan komt er al snel weer een einde aan de kale bomen. Het frisse groen van nieuw blad zal zich in korte tijd ontvouwen en geeft de omgeving weer een heel nieuw aanzien. Veel soorten komen eerst in..
Het is weer volop tijd voor de stinzenflora. Een van de kenmerkende soorten hiervan is de Vingerhelmbloem, vroeger Voorjaarshelmbloem genoemd. De van oorsprong veelal uitheemse sierplanten van landgoederen en buitenplaatsen bieden..
De bosanemoon zal voor velen een bekende soort zijn. De witte bloemen van deze bodembedekker zijn al een week of twee te zien. Minder bekend is de gele anemoon, een zeldzame plant uit Zuid-Limburg, die rond deze tijd in bloei..
Voor velen is geel de kleur van Pasen. Ook de flora draagt bij aan dat gevoel. In deze tijd van het jaar is geel opvallend aanwezig onder de voorjaarsbloeiers. Als straks tenminste niet alles met een laagje sneeuw bedekt is. ..
Wat kan het begin van de lente beter inluiden dan het Lenteklokje? Deze karakteristieke voorjaarsplant heeft zijn natuurlijke leefgebied in loofbossen in Middeneuropese berggebieden. In Nederland vinden we de soort in af en toe in..