Amerikaans krentenboompje
Foto Wout van der Slikke

Einde krentenboompjesbloesem

FLORON
28-APR-2008 - Door het droge koude weer in de eerste weken van april hebben we dit jaar lang van de fraaie bloesem van het Amerikaans krenteboompje kunnen genieten. De bloeitijd zit er nu vrijwel op.

Bericht uitgegeven door FLORON op maandag 28 april.

Door het droge koude weer in de eerste weken van april hebben we dit jaar lang van de fraaie bloesem van het Amerikaans krenteboompje kunnen genieten. De bloeitijd zit er nu vrijwel op.

Ondanks de mooie bloesem in het vroege voorjaar, de smakelijke vruchten en de fraai kleurende bladeren in het najaar is het krentenboompje niet overal even geliefd. In natuurgebieden kan het de oorspronkelijke soorten verdringen. Vroeger werd deze soort Drents krentenboompje genoemd, maar de huidige naam Amerikaans krentenboompje geeft aan dat het eigenlijk om een exoot gaat. De soort is afkomstig uit Noord-Amerika. Dat wil zeggen de oorspronkelijke variant, want inmiddels zijn er de nodige aanpassingen opgetreden.

In Amerika zelf is de soort zeldzaam, maar in onze regio gaat het hem voor de wind. In de eerste plaats door menselijk handelen. De soort wordt al sinds de 19e eeuw aangeplant en was vooral op landgoederen populair. Ook nu wordt het krenteboompje veel aangeplant in parken, bermen en tuinen. Daarnaast vindt ook spontane verbreiding plaats. De bessen zijn geliefd bij vogels en nieuwe planten ontkiemen vervolgens uit de uitgepoepte zaden. We vinden het krenteboompje tegenwoordig dan ook vrijwel overal op de zandgronden in het oosten van het land en in de kuststrook.

Tekst en foto: Wout van der Slikke