Natuurberichten

Uitgever: Vogelbescherming Nederland

Vogelbescherming Nederland komt op voor in het wild levende vogels en hun leefgebieden. In Nederland en wereldwijd. Samen met mensen die bescherming van vogels en natuur belangrijk vinden. Zo dragen we bij aan het behoud van de natuur en aan een leefbare wereld.

Pagina 50 van 98 - 980 Resultaten

Grauwe vliegenvanger

De grauwe vliegenvanger is niet heel zeldzaam, maar gedraagt zich zó onopvallend dat alleen ervaren vogelaars ze met enig gemak weten te vinden. Behalve nu de jongen aan uitvliegen toe zijn. Die zijn flink luidruchtiger dan hun..


Lees verder 11 juli 2017   7 jaar oud
Bordje bescherming Grote Karekiet

De grote karekiet is een zeldzame rietvogel. Het aantal grote karekieten in Nederland is nog maar klein (circa 100 paar), maar we weten steeds beter wat nodig is om ze te helpen. Het juiste soort rietland is cruciaal. Een proef..


Lees verder 4 juli 2017   7 jaar oud
Acrocephalus scirpaceus. Kleine karekiet

Kleine karekieten beginnen vaak direct aan een tweede nest als een eerste legsel mislukt. Dat is precies wat we nu zien gebeuren bij de twee beroemdste karekieten van Nederland, te volgen via de Beleef de Lente-camera's van..


Lees verder 27 juni 2017   7 jaar oud
Koekoeksjong in nest kleine karekiet

Tienduizenden kijkers keken de afgelopen weken dagelijks naar twee kleine karekieten en hun koekoeksjong. De vogels waren live te volgen via de Beleef De Lente-webcam van Vogelbescherming. Totdat het nest werd beschadigd door de..


Lees verder 20 juni 2017   7 jaar oud
Parus major. Koolmees

De enorme stikstofuitstoot in Nederland blijkt funest voor vogels op de Veluwe. Nieuw onderzoek toont een schrijnende relatie aan tussen stikstof en de achteruitgang van vogels. Vogels vinden er nog maar zó weinig kalk, dat bij..


Lees verder 15 juni 2017   7 jaar oud
Visdief met spiering

Goede berichten uit het Eemmeer. Nadat Vogelbescherming en Natuurmonumenten vorig jaar drie broedeilandjes herstelden, nestelen er maar liefst 100 paar visdiefjes! Binnenkort kunnen we daar heel veel jongen verwachten...


Lees verder 13 juni 2017   7 jaar oud
Acrocephalus arundinaceus. Grote karekiet

De karekiet, wie kent ‘m niet? De kleine karekiet kom je buiten nog regelmatig tegen, maar de grote karekiet is in rap tempo aan het verdwijnen. Waren er in de jaren ’60 nog duizenden, vandaag de dag zijn het er minder dan 100. De..


Lees verder 6 juni 2017   7 jaar oud
Cuculus canorus. Koekoek

Midden in het 11e seizoen van Beleef de Lente komt Vogelbescherming met een wereldprimeur: de camera’s volgen vanaf vandaag het leven van een koekoeksjong. Het ei komt naar verwachting over een paar dagen uit en ligt in het nest..


Lees verder 4 juni 2017   7 jaar oud
IJsvogel, alcedo atthis

Het gaat goed met de ijsvogels in Nederland. Na enkele zachte winters zijn de aantallen omhoog geschoten. Ook 2017 lijkt een goed broedjaar te worden. Veel ijsvogels zijn al aan hun tweede nest begonnen. Een ijsvogelpaar met 7..


Lees verder 30 mei 2017   7 jaar oud
Limosa limosa. Grutto

Acht in Nederland broedende en twaalf overwinterende vogels zijn wereldwijd bedreigd. Het betreft onder andere de grutto, scholekster en wulp. Dit blijkt uit een rapport van BirdLife International. Het rapport met wetenschappelijk..


Lees verder 23 mei 2017   7 jaar oud

Archief