Natuurberichten

Uitgever: NIOZ Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee

Pagina 5 van 8 - 80 Resultaten

Grijze zeehonden in de Waddenzee

Tijdens de Covid-19 pandemie implementeerden veel landen ‘social distancing’-maatregelen om afstand te houden die de overdracht van het virus aanzienlijk verminderden. Uit onderzoek blijkt nu dat zeehonden ook onderling afstand..


Lees verder 10 augustus 2023   1 jaar oud
Drieteenstrandloper broedend in Groenland

Drieteenstrandlopers krijgen het in hun broedgebied in Groenland steeds lastiger. Dat komt niet altijd omdat de lente daar door de klimaatverandering steeds vroeger begint – zoals vaak wordt verondersteld – maar wel omdat het..


Lees verder 2 augustus 2023   1 jaar oud

Nederland wint veel zand uit de Noordzee, voor allerlei doeleinden. Er moet echter steeds meer zand worden gewonnen, hiervoor moet in zandwinputten steeds dieper worden gegraven. Vroeger tot zo'n twee meter diep, tegenwoordig tot..


Lees verder 14 juli 2023   1 jaar oud
Eenmalig gebruik

Langs de noordkust van Java, Indonesië, stijgt de relatieve zeespiegel in een alarmerend tempo als gevolg van bodemdaling. Dit heeft enorme gevolgen voor mensen en mangrovebossen langs de kust. De afgelopen vier jaar onderzocht..


Lees verder 8 juli 2023   1 jaar oud

Planten of dieren die – per ongeluk of expres – vanuit verre streken in de natuur worden gebracht, kunnen voor grote problemen zorgen. Dergelijke exoten staan, zeker wanneer ze ook nog eens ‘invasief’ zijn en inheemse soorten..


Lees verder 21 juni 2023   1 jaar oud

Dat blijkt uit de bewegingen van gezenderde tureluurs van het WATLAS-onderzoek. Dit project brengt het gebruik en het belang van de Waddenzee in kaart voor steltlopers tijdens de voor- en najaarstrek voor broedvogels. Sinds dit..


Lees verder 14 juni 2023   1 jaar oud

De afgelopen jaren deed de visserijsector samen met wetenschappers onderzoek naar de duurzame vangst van de halfgeknotte strandschelp, een schelpdier uit de Noordzee. Ook vogelbeschermers deden mee, om samen meer kennis op te doen..


Lees verder 8 juni 2023   1 jaar oud
Kanoet lead NIOZ

Rond half mei verlaten alle kanoeten de Waddenzee en gaan op weg naar hun broedgebied in Canada. Dit jaar vliegen 32 van hen rond met kleine antennes op hun rug. Ze zijn gezenderd door Thomas Lameris, onderzoeker van het..


Lees verder 2 juni 2023   1 jaar oud

De zeeën op onze planeet bevatten bijna 2,5 miljard jaar geleden afwisselend meer of minder zuurstof. Dat komt door het langzame ‘wiebelen’ van de draaiende aarde. De Utrechtse promovenda Margriet Lantink: “Dat de aarde..


Lees verder 31 maart 2023   1 jaar oud
lead

Scheuten jonge grasplantjes in de kwelder groeien in clusters bij elkaar, ongeacht factoren in hun omgeving. In de duinen hangt de manier waarop jong gras scheuten verspreidt af van de soort en de leefomgeving. Uit nieuw onderzoek..


Lees verder 9 maart 2023   1 jaar oud

Archief