Natuurberichten
Uitgever: Stichting RAVON
Stichting RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.Pagina 46 van 76 - 754 Resultaten
De sloten zitten nu vol hongerige amfibieënlarven, en het wonderlijke proces van metamorfose voltrekt zich waar we bij staan. Juni is de perfecte maand om dit te zien: de larven van bijna alle soorten amfibieën zijn nu vrij..
Deze en komende weken vindt overal in Nederland de eiafzet plaats van groene kikkers. Hoewel dit een massaal gebeuren is dat bovendien vaak overdag plaatsvindt, worden de eiklompjes van de groene kikker lang niet zo vaak gezien..
Tijdens het ‘zaklampvissen’ in de Zuidhaven bij Den Oever is een prachtige marmergrondel aangetroffen. Een grote verrassing omdat deze soort hier, ver buiten de bekende verspreiding, nog niet werd verwacht...
Tijdens veldonderzoek dit voorjaar in de Rijnstrangen in de omgeving van Zevenaar zijn door medewerkers van RAVON vier zeldzame bladpootkreeftjes gevangen. Door een expert van de werkgroep Kieuwpootkreeften van EIS-Nederland is de..
Jaarlijks komen grote aantallen amfibieën in straatkolken terecht. Op basis van een eerste onderzoek in Delft gaat het om tussen de 1 en ruim 2,5 miljoen amfibieën per jaar. De dieren kunnen er langs de hoge, gladde wanden niet..
Mei is niet alleen de maand waarin vogels hun ei leggen, het is ook paaitijd onder de waterspiegel. De baars zet nu zijn eitjes af in de oeverzones en paaiende karpers zorgen deze maand voor kolkende slootjes...
Bruine kikker of heikikker, het blijft veel natuurwaarnemers in verwarring brengen, getuige het toenemende aantal determinatievragen dat de helpdesk van RAVON de laatste weken heeft ontvangen. De bruine kikker is samen met de..
Op de Strabrechtse Heide werden afgelopen week overdag roepende rugstreeppadden gehoord. Een bijzondere waarneming, omdat ze normaal na de schemer pas te horen zijn. De plotselinge stijgende temperatuur en een dreigende lucht met..
Op zondag 1 april is rond Radio Kootwijk zo’n 100 hectare heide in vlammen opgegaan. Voor reptielen zijn dergelijke heidebranden in het activiteitsseizoen funest. De dieren vluchten weg in de dichtstbijzijnde gras- en heidepollen..
Levendbarende hagedissen kunnen goed zwemmen en schrikken er niet voor terug om het water in te vluchten. Als het nodig is duiken ze zelfs onder water en kunnen hier minutenlang wachten tot het gevaar is geweken. Dit gedrag is van..