Rugstreeppad na elf jaar herontdekt op Moerbleek
Stichting RAVONBericht uitgegeven door Stichting RAVON [land] op [publicatiedatum]
De rugstreeppad is een dynamische soort van de Habitatrichtlijn die zich vaak jarenlang in lage dichtheden in het landschap verborgen houdt om dan toch opeens weer op te duiken. Oude waarnemingen hebben dan ook zeker nog betekenis voor deze soort, vaak duurt het jaren voordat ze herbevestigd kunnen worden. Deze zomer is de soort opnieuw gevonden op heideterrein Moerbleek.
Moerbleek is een nat heideterrein op Landgoed De Utrecht in Esbeek, Noord-Brabant. Hier komen maar liefst acht amfibieënsoorten voor. Elf jaar geleden werden hier in mei 2001 ook twee roepende rugstreeppadden gehoord, maar daarna werd deze soort nooit meer gehoord of gezien. Tot deze zomer.
Tijdens een natuurexcursie in juni klonk over de heide de roep van poelkikkers en een enkele bastaardkikker. Plotseling werd er ook een langer aangehouden, ratelende roep gehoord. Eerst één en vervolgens vielen twee anderen in. Na ongeveer een minuut stopte het koortje en werden alleen de poelkikkers nog gehoord. Nachtzwaluwen en veenmollen kunnen ook een ratelend geluid voortbrengen, maar de nachtzwaluw doet dat in de regel niet overdag en de veenmol komt in het gebied niet voor. Het was bijna zeker dat het rugstreeppadden waren geweest. Maar de rest van de middag werden ze niet meer gehoord. Daarom zijn we ’s avonds met enkele deelnemers en de beheerder teruggegaan. In de schemering duurde het maar een paar minuten voordat de eerste rugstreeppad al gehoord werd. Even later riep er een koortje van tenminste vijf mannetjes. Ondertussen waren ook de nachtzwaluwen gaan roepen. De rugstreeppad is weer terug op Moerbleek.
Tekst: Arnold van Rijsewijk
Foto: Jelger Herder