Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 38 van 46 - 458 Resultaten

Sturnus vulgaris. Spreeuw

Het zijn de interacties tussen wortels die er voor zorgen dat de grote soortenrijkdom van wilde plantengemeenschappen blijft bestaan. Scheidend hoogleraar Frank Berendse van Wageningen University hekelt het huidige ammoniak- en..


Lees verder 1 april 2016   9 jaar oud
Krokusjes volle bloei

Na de extreem vroege start van de voorlente door de warmste december ooit leek de afgelopen weken de ontwikkeling van de lente vrijwel stil te staan. Narcissen en krokusjes bloeien daardoor extreem lang. De voorsprong in de natuur..


Lees verder 20 maart 2016   9 jaar oud
Grassnuitkever op golfbaan met aangetast gras

Met de uitbreiding van grassnuitkevers in diverse landen zoals de Verenigde Staten en Spanje neemt de zorg toe dat er zich ook grassnuitkeversoorten in Nederland gaan vestigen door het verslepen van plantmateriaal of via..


Lees verder 6 maart 2016   9 jaar oud
Aardhommel

Bij onderzoek naar de oorzaken van het afnemen van de bijenpopulaties is een verrassende ontdekking gedaan. De vrouwtjes van grote bijensoorten zoals de aardhommel zijn gedurende de afgelopen eeuw in Nederland significant kleiner..


Lees verder 15 februari 2016   9 jaar oud
Eikenprocessierupsen die worden aangevallen door een sluipvlieg

De eikenprocessierups heeft zich in 25 jaar tijd vanuit het zuiden over heel Nederland verspreid. Ook de dennenprocessierups rukt op naar het noorden en heeft inmiddels de grens tussen Frankrijk en België bereikt. Een natuurlijke..


Lees verder 14 februari 2016   9 jaar oud
Trompetnarcis in bloei op 8 januari 2016

Afgelopen 15 jaar was het groeiseizoen gemiddeld bijna een maand langer dan 50 jaar geleden door de sterk gestegen temperaturen. Dat zegt bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University en coördinator van De Natuurkalender..


Lees verder 7 februari 2016   9 jaar oud
Collage platgeslagen en opgestuurde muggen

Onderzoekers van Wageningen University roepen mensen in Nederland op om tot en met 15 februari via Muggenradar.nl de mate van muggenoverlast te melden en doodgeslagen muggen op te sturen voor analyse. De onderzoekers starten..


Lees verder 24 januari 2016   9 jaar oud
De Snoerworm Cephalothrix simula is in 2012 voor het eerst in de Oosterschelde aangetroffen

Ook in 2015 hield de enthousiaste redactie van Nature Today u op de hoogte van wat er in de Nederlandse natuur gebeurt. 704 berichten werden gepubliceerd. Dat brengt het totaal op meer dan 5700 berichten sinds de start op 20 maart..


Lees verder 19 januari 2016   9 jaar oud
Tekenbeet van vrouwtjesteek

Teken kunnen het hele jaar door actief zijn. Een manier om erachter te komen of u door een teek gebeten bent, is uzelf controleren op teken. Over deze zogenaamde tekencheck is vanuit Wageningen University een onderzoek gaande. Doe..


Lees verder 17 januari 2016   9 jaar oud
Rover Trachelius nadert en verorbert heel behoedzaam het klokdiertje Campanella

De Nederlandse fotomicrograaf Wim van Egmond wint de prestigieuze Nikon Small world in Motion wedstrijd met een video van trilhaardiertjes in een druppel water uit een tuinvijver. Het filmpje is al ruim honderdduizend keer..


Lees verder 26 december 2015   9 jaar oud

Archief