Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 34 van 191 - 1903 Resultaten
Er zijn, ook nu in november en begin december, nog vlinders actief. Een aantal soorten nachtvlinders is zelfs alleen in deze periode te vinden. De kleine wintervlinder is een bekende en zeer algemene, maar er zijn er meer. De..
Afgelopen week was er een bijeenkomst voor alle medewerkers van SHOWCASE. Al meer dan een jaar werken 22 partners uit 15 Europese landen, waaronder De Vlinderstichting, aan dit vijfjarige EU-project. Aan de hand van experimental..
Als je vandaag in je tuin op zoek gaat, kan je zomaar rupsen van agaatvlinder aantreffen. En als je vanavond met een zaklantaarn de nog laatste bloeiende klimop onderzoekt, kan dat de agaatvlinder zelf opleveren terwijl ze met..
Al is het al bijna eind november, toch zijn er de afgelopen weken vrijwel dagelijks libellen gemeld. Een soort of vijf was nog te zien, sommige zelfs nog redelijk algemeen. We zijn benieuwd hoe dat de komende dagen is, nu er een..
Wat heeft een avondrood aan zijn prachtige zuurstokroze kleur? Deze pijlstaart is alleen ’s nachts actief en zonder licht wordt ook het mooiste roze grijs, toch? Ja, voor ons mensen wel, maar het blijkt dat flink wat dieren ook in..
Stropen is een manier om de vaak verborgen levende en ’s nachts actieve nachtvlinders te zien te krijgen. Een zoete geurende stof wordt op bomen gesmeerd en nachtvlinders komen daarop af. Afgelopen vrijdag 12 november werden op de..
Tot tien jaar geleden stond het staartblauwtje te boek als een dwaalgast die maar zo’n tienmaal verspreid over het land was waargenomen, met de laatste vondst in 1933. In 2011 verscheen er weer een in Zuid-Limburg en inmiddels is..
In veel gemeenten zijn wijken waarin de straten genoemd zijn naar vlinders. De atalantadreef, en het oranjetipjesplein bijvoorbeeld. De komende maanden zijn elf groene trainees bij De Vlinderstichting en Gemeenten voor Duurzame..
Libellen kunnen goed vliegen en zwervers kunnen daardoor ver van hun geboortestreek aangetroffen worden. Maar dat ze ook, net als trekvogels, duizenden kilometers kunnen afleggen is bijna onvoorstelbaar. Eén soort spant daarbij de..
In 2015 werd voor de eerste keer een scheefbloemwitje gezien in ons land. Vanaf dat jaar ging het hard met de uitbreiding van de soort. Inmiddels zijn er al verspreid in het hele land scheefbloemwitjes gezien. Ook in 2021 waren er..