Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 32 van 75 - 746 Resultaten

Boerenzwaluw

Insectenetende vogels, zoals spreeuw en boerenzaluw gaan sterker achteruit in gebieden met hoge concentraties van de neonicotinoïde imidacloprid in het oppervlaktewater. Dit blijkt uit een analyse van gedetailleerde gegevens over..


Lees verder 9 juli 2014   10 jaar oud

De opmars van de zeearend in Nederland zet langzaam maar gestaag door. In 2014 kwamen er 5 paartjes tot broeden in ons land. Vorig jaar waren dat er nog 4. Niet allemaal waren ze fortuinlijk, twee broedsels mislukten...


Lees verder 4 juli 2014   10 jaar oud

In de afgelopen week zijn er jonge witvleugelsterns én witwangsterns uit het ei gekropen in het Zuidlaardermeergebied. Voor beide soorten geldt dat dit de enige broedkolonie van Nederland is. De witwangstern vestigde zich in 2012..


Lees verder 27 juni 2014   10 jaar oud

Kun je visdieven die op daken broeden met een drone tellen, of moet je toch het dak op? Voor dit dilemma stond Jan Schoppers van Sovon twee weken geleden. Pakweg 9 procent van de visdieven in ons land broedt op daken van..


Lees verder 20 juni 2014   10 jaar oud

Doet de Purperreiger het opnieuw goed? De eerste tekenen in het broedseizoen van de Purperreiger zijn positief. Afgelopen weekend werden er twee grote kolonies geteld: die van Kinderdijk en de Zouweboezem. De kolonie van..


Lees verder 13 juni 2014   10 jaar oud
Kwartelkoning

Het aantal waargenomen Kwartelkoningen blijft beneden de maat. Tot nu toe zijn in het hele land 40 roepende vogels gemeld, waarvan 23 tijdens de eerste landelijke telling rond het weekeinde van 31 mei en 1 juni. Meer dan een derde..


Lees verder 6 juni 2014   10 jaar oud
Athene noctua. Steenuil

In sommige delen van het land is er een overvloed aan muizen. Pascal Stroeken en Ronald van Harxen volgen al tientallen jaren steenuilen in de Achterhoek en tellen sinds 1998 prooiresten, vooral muizen, in nestkasten. Tot nu toe..


Lees verder 23 mei 2014   10 jaar oud
Gierzwaluwen

In 2014 beleeft de gierzwaluw een late lente. Het duurde lang voordat de eerste grote aantallen ‘giertjes’ in Nederland werden geteld. Pas in de tweede week van mei kwamen ze massaal binnen, zo blijkt uit gegevens van..


Lees verder 16 mei 2014   10 jaar oud

Het kan niemand ontgaan die momenteel een paar uren in de natuur doorbrengt: de jonge spreeuwen staan op uitvliegen. Uit allerlei holtes, van oude spechtenholen tot losse dakpannen, klinkt een permanent gebrul uit hongerige kelen...


Lees verder 9 mei 2014   10 jaar oud
Sprinkhaanzanger

Ze zingen bijna hetzelfde en lijken ook een beetje op elkaar: de snor en de sprinkhaanzanger. Dit grijsbruine duo is sinds enkele weken weer in Nederland te horen. In uitgestrekte, overjarige rietvelden komt de schaarse snor voor,..


Lees verder 2 mei 2014   10 jaar oud

Archief