Natuurberichten
Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten
EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.Pagina 28 van 41 - 410 Resultaten
De exotische mier mediterraan draaigatje is pas sinds kort bekend uit ons land, maar is nu al op verschillende plaatsen opgedoken. De soort is dus sterk invasief. De plaatselijke soorten worden weggeconcurreerd en bovendien wordt..
Tijdens onderzoek naar de zandhommel op de Korendijkse slikken, is nu voor het eerst ook een nest gevonden. De soort is pas vorig jaar op deze plek ontdekt. De bedreigde zandhommel kwam vroeger verspreid over heel Nederland voor;..
Op 17 september zette Ron van der Roer enkele foto’s van een Aziatische hoornaar op Waarneming.nl. Hij vond de versufte wesp op het pad langs zijn moestuin in Dreischor (Schouwen-Duiveland). De determinatie werd bevestigd en..
Van de bergrenmier is dit jaar een nest gevonden in Zuid-Limburg; de soort was nog niet bekend uit ons land. Hij is lastig te onderscheiden van de algemene grauwzwarte renmier en de vraag is of de soort een nieuwkomer is of altijd..
Vorig weekend zijn door heel Nederland de spinnen in tuin en huis geteld. De kruisspin prolongeert haar eerste plaats voor de vijfde keer op rij. De grote trilspin en de herfstspin doen goed mee en de brugspin is een nieuwkomer in..
Het is al veel mensen opgevallen de laatste weken: kreeften op het land! Zelfs in het Jeugdjournaal werd er aandacht aan besteed. Maar waarom komen die kreeften, die normaal gesproken in het water leven, nu opeens het land op? En..
Volgend weekend, 9 en 10 september, mag iedereen weer op zoek naar spinnen in zijn eigen huis en tuin voor de Nationale Spinnentelling 2017. De kruisspinnen zijn nu groot en goed zichtbaar, maar wie vindt de ook algemene, maar..
Op 25 augustus voerden Dennis Maas en Iris van der Arend een vrouwtje van de grote spitskop uit de buurt van Sleeuwijk in op Waarneming.nl. Dit is pas de derde vondst van deze bijzondere sprinkhaan in ons land en de eerste die zou..
Enkele weken geleden ontving het EIS Kenniscentrum Insecten de mededeling dat enkele iepen langs de Beersestraat in Cuijk vrijwel geheel kaal waren gegeten door insecten. Uit meegezonden foto’s en terreinbezoek bleek dat het ging..
In 2016 werd een populatie van de zeldzame zilveren zandbij ontdekt op de Cartierheide, in De Kempen in Noord-Brabant, door Luc de Bruin. Er werd toen een voorzichtige schatting gegeven van zo’n 150 paartjes. Tijdens een bezoek..