Natuurberichten

Uitgever: Stichting ANEMOON

Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.

Pagina 24 van 48 - 477 Resultaten

Pepermint Goby

Het Nederlands-Caribische eiland Sint Eustatius heeft een bijzonder rijke onderwaternatuur. Sinds 1996 is de natuur rond Sint Eustatius beschermd in een Marien Park dat beheerd wordt door STENAPA. De mariene natuur staat echter..


Lees verder 26 februari 2017   8 jaar oud
Goudkammetje met de kenmerkende gouden borstels

Kokertjes van het Goudkammetje spoelen van oudsher veel aan op onze Noordzeestranden. Deze in een zandkokertje wonende borstelworm leeft vlak onder de kust. Uit gegevens van het Strandaanspoelsel Monitoring Project bleek dat..


Lees verder 12 februari 2017   8 jaar oud
De Amelandse Ovaalronde krab liggend in de vloedlijn, gefotografeerd van de bovenzijde en van de onderzijde

Begin 2017 vond Hylkje Voulon op het strand van Ameland een zeldzame krab op het traject dat wordt geïnventariseerd door het Strandaanspoelsel Monitoring Project. Dat het om een bijzondere soort ging was direct duidelijk; wélke..


Lees verder 29 januari 2017   8 jaar oud

Internationaal uitgevoerd moleculair biologisch onderzoek heeft aangetoond dat de tot nu toe geldende taxonomische onderverdeling van zeenaaktslakken in onder andere de families van de knotsslakken en knuppelslakken niet meer kan..


Lees verder 15 januari 2017   8 jaar oud
Dodemansduim

Hoe mooi is het om 2017 meteen met goed nieuws uit onze zilte wateren te beginnen. Dodemansduim, onze enige koudwaterkoraalsoort, werd na 1994 steeds minder in de Oosterschelde waargenomen. In de zomer van 2011 leek het zelfs..


Lees verder 1 januari 2017   8 jaar oud
De op de Nederlandse Klaverbank waargenomen vrouwelijke Koekoekslipvis

Op de Klaverbank, 150 kilometer ten noordwesten van Texel, is met behulp van een ROV, een op afstand bedienbaar onderwatervoertuig, een Koekoekslipvis waargenomen. Dit is de eerste melding van deze soort in de Nederlandse wateren...


Lees verder 21 december 2016   8 jaar oud
Levende Gestreepte pegelhoren op Dodemansduim, Klaverbank, Noordzee. Hier aangetroffen tijdens de 2015 Greenpeace campagne voor de bescherming van de Klaverbank. © Peter H van Bragt

De Gestreepte pegelhoren is qua vorm, eetgedrag en verspreiding een bijzonder schelpdier. Slechts enkele dieren zijn in de Nederlandse wateren aangetroffen, ver weg in de Noordzee bij de Doggersbank en de Klaverbank: de uiterste..


Lees verder 18 december 2016   8 jaar oud

Recent kreeg Stichting ANEMOON de bovenstaande foto toegestuurd. De maker van de foto wilde graag weten of dit een bijzondere, mogelijk zelfs voor de Nederlandse kustwateren nieuwe soort zeenaaktslak is. Het dier lijkt op een..


Lees verder 4 december 2016   8 jaar oud
Slakkenhuis van de Steenbikker: van boven- en onderaf gezien bijna rond, van opzij gezien plat samengedrukt, met een hoekige mond en een 'kiel' rondom het midden van de windingen

De Steenbikker is de eerste landslak waarvoor in Nederland met succes actie is gevoerd. Doordat malacologen (slakkenkenners) 22 jaar geleden snel ingrepen, werd de populatie gespaard bij werkzaamheden aan de IJsselmeerdijk bij..


Lees verder 20 november 2016   8 jaar oud
Kleverige poelslakken Myxas glutinosa op Krabbescheer

Onlangs berichtte Nature Today over de nieuwe lijst met Nederlandse paddenstoelnamen. Maar ook de naamlijst voor weekdieren (schelpdieren) is vernieuwd. Iedereen met interesse in taal, geschiedenis en mythologie, kan nu alles..


Lees verder 6 november 2016   8 jaar oud

Archief