Natuurberichten

Uitgever: FLORON

FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.

Pagina 23 van 56 - 560 Resultaten

Bloeiend Speenkruid

Met het overwegend warme weer van afgelopen twee weken lijkt de winter op zijn retour. Steeds meer vroege voorjaarssoorten schieten uit de grond en kondigen de lente aan. Welke bloeiende voorjaarsbloeiers kan je verwachten in..


Lees verder 28 februari 2017   7 jaar oud
Grote waternavel overgroeit watergang

Nederland krijgt steeds meer te maken met invasieve waterplanten. Deze planten profiteren sterk van stijgende temperaturen als gevolg van klimaatverandering. De zachte winters van de afgelopen jaren leiden tot een sterke toename..


Lees verder 14 februari 2017   7 jaar oud
Rhododendron ponticum ssp baeticum

De Pontische rododendron is een prachtige struik die haar oorsprong kent in zuidwestelijk en zuidoostelijk Europa. Vanwege de bloemen en dekking voor wild werd de plant in de 18e eeuw massaal aangeplant op landgoederen in..


Lees verder 23 januari 2017   7 jaar oud
Paarse Dovenetel

FLORON en Tuintelling.nl vroegen plantenliefhebbers om tussen Eerste Kerstdag en dinsdag 3 januari een uur te gaan wandelen of in de tuin te kijken naar bloeiende planten. Het was een uitdaging, maar ondanks het koude weer werden..


Lees verder 13 januari 2017   7 jaar oud
Petrorhagia nanteuilii, Schoorl

Onze wilde flora is de laatste decennia flink in beweging. Het aantal nieuwe soorten dat zich in Nederland weet te vestigen neemt gestaag toe. Onder deze nieuwkomers blijken ook dubbelgangers van een aantal zeldzame soorten te..


Lees verder 8 januari 2017   7 jaar oud
Madeliefje in de sneeuw

FLORON en Tuintelling.nl organiseren voor de derde keer de Eindejaars Plantenjacht. Tussen Eerste Kerstdag en dinsdag 3 januari roepen we iedereen op om op zoek te gaan naar bloeiende planten. Vorig jaar werden door het zachte..


Lees verder 25 december 2016   7 jaar oud
Asplenium trichomanes subsp. pachyrachis op de muur van een begraafplaats in Gilze

Dit jaar is er op vier plaatsen een voor Nederland nieuwe ondersoort van de Steenbreekvaren gevonden: Asplenium trichomanes subspecies pachyrachis. De ondersoort werd ontdekt door Sipke Gonggrijp in zijn hoedanigheid als validator..


Lees verder 6 december 2016   7 jaar oud
Bloeiwijze Bleek cypergras (Eragrostis virescens)

Dit najaar zijn er drie zeer zeldzame soorten Liefdegras waargenomen: Stinkend liefdegras, Bleek liefdegras en Eragrostis albensis. Bleek Liefdegras is nog niet eerder in Nederland waargenomen. Deze éénjarig soorten zijn alle drie..


Lees verder 24 november 2016   7 jaar oud
Onderwaterbladen van Rivierfonteinkruid

Voor het Project Haringvliet volgen sportduikers van de Nederlandse Onderwatersport Bond en stichting Anemoon de flora en fauna gedurende de verzilting van het Haringvliet (Kierbesluit). Tijdens een aantal monitoringsduiken, die..


Lees verder 27 september 2016   8 jaar oud
Kamferalant (Dittrichia graveolens)

Kamferalant (Dittrichia graveolens), een recente nieuwkomer uit zuidelijker streken, gebruikt de snelweg om Nederland ‘’onopgemerkt’’ te koloniseren. Binnenkort staat de Kamferalant weer te bloeien langs het asfalt, maar je ziet..


Lees verder 15 september 2016   8 jaar oud

Archief